• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Varietas” – MOME D25

    Évfordulós kiállítás, MOME, 05. 10. – 05. 26.

    A MOME Doktori Iskola alapításának 25. évfordulójáról emlékezik meg a Varietas című, komplex térinstalláció a MOME Ground területén. A kiállítás építészeti terveit Hajdu Gáspár és a XORXOR készítette a Kovács Dániel kurátorral közös koncepció nyomán, a Doktori Iskola megbízásából, a 2022 őszén hirdetett meghívásos kurátori pályázat eredményeként.

    Az installáció terében 25 egykori hallgató gondolatait, 25 mestermunkát, 96 doktori dolgozatot láthattak a látogatók. Ezt két újrahasznosított anyagból készült pavilon tartalmazta, amelyek egymáshoz képest elcsúsztatva helyezkedtek el az egyetem központi bejárati csarnoka, a MOME Ground területén, nagyobb teresedéseket hagyva szabadon a főbejárat, valamint a kantin felőli sarkokban. Az installáció központi eleme a MOME Ground fő közlekedési útvonala mentén egy interaktív és immerzív installáció volt, amelynek led-felületén az elhaladók mozgása alapján alakultak ki újabb és újabb szövegrészletek, nevek és kifejezések. Ezek a doktori dolgozatokból származnak; a led-fal előtt megállva hosszabb idézetek rajzolódtak ki, mellette elhaladva viszont olvasható szavakká alakultak át az egyébként kódolt szövegek.
    Az eredeti doktori dolgozatok egy egyedi tervezésű, LED mátrixként funkcionáló könyvszekrényben kaptak helyet. Az értekezések szűrését és keresését a kapcsolódó táblagépen speciálisan erre a célra fejlesztett szoftver segítette. A hallgatói interjúk 2023 márciusában készültek a MOME Two filmstúdiójában, ahol az egykori doktoranduszok a képzéshez kapcsolódó élményeiket, tapasztalataikat osztották meg. Az interjúk lassított felvételként, egymásra helyezett duotone élőportrékként jelentek meg dinamikus, rácsos elrendezésbe komponálva. A pavilonok építőanyaga, az ECO panel részben eleve újrahasznosított, és a kiállítás elbontását követően egyetemi hasznosításra kerül. A kiállításhoz vásárolt technológiai eszközök ugyancsak oktatási funkciókat kapnak a jövőben. A doktori dolgozatokat tartalmazó könyvszekrényt jelen formájában tervezi megőrizni a Doktori Iskola, hosszú távon is hozzáférhetővé téve a dokumentumokat.