• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy város születése a Bauhaus korában

  Tel-Aviv fehér városa

  Szöveg: Bognár Melinda
  Fotók: Bauhaus Center, Tel-Aviv

  Tel-Aviv híres negyedét, a Fehér Várost az 1900-as évek elején a Bauhaus tanai alapján alkották meg a tervezők. Mára itt található a legtöbb fennmaradt Bauhaus-épület egy helyen: a számuk több, mint 4000.
  Egy város sosem csak épületek és utak sora, létrejöttéhez mindig történetek és események kapcsolódnak. Tel-Aviv Fehér Városa a klasszikus modern építészet egyik legjelentősebb emléke: az 1909-es városalapítás és a több hullámban megvalósuló alija (Izrael földjére való zsidó bevándorlás), valamint a cionista mozgalom összecseng a német Bauhaus iskola működésével. Az 1919 és 1933 között működő Bauhaus új szelleme, sajátos programja kiváló művészeket és építészeket adott a kornak. 1927-től működő építészeti oktatása egyedülálló volt. 1933-as betiltását követően a szellemiség tovább élt, és az ott tanultakat szerte vitték a világban a diákok. Amikor 1933-ban a weimari és dessaui székhely megszűnése után a berlini is felbomlott már, és az egyre erősebb európai antiszemitizmus elől sok zsidó Izraelbe ment letelepedni, egy akkor alakuló új városba.
  Tel-Aviv neve Theodor Herzl Alteneueland (Ősújország) című utópisztikus regényéből ered. Jelentése „a Tavasz Hegye”. A magyar származású Herzl a cionizmus elindítója volt,A Zsidó Állam című 1896-ban megjelent regénye vált a cionista mozgalom kiáltványává. Ezt a törekvést serkentette az európai antiszemitizmus, amely sok Európában tanult zsidó származású fiatal palesztin földre vándorlását eredményezte.
  Az Achusat Bajit nevű új városrészt Jaffa ősi kikötővárosától északra alapították 1909 áprilisában, egy évvel később már Tel-Aviv néven vált ismertté. 60 parcellára osztott területét egy mezőgazdasági szervezet tengeri kagylók segítségével sorsolta ki egymás között Meir Dizengoff, a város első polgármesterének vezetésével. A városrész első terveit a Bécsben tanult Wilhelm Stiassny építész dolgozta ki, de néhány hónappal a városlapítás után meghalt, így nem láthatta a tervek realizálódását. A 19. század végén az Ebenezer Howard által megfogalmazott kertváros gondolat volt az első olyan várostervezési elv, amelyet az építészek Palesztinába adoptáltak.