• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Architecture Copy Paste

  Mindenki másol
  Felix Madrazo and Winy Maas: Copy Paste. The Badass Architectural Copy Guide

  Szöveg: Debreczeni Péter

  Felix Madrazo és Winy Maas Copy Paste. The Badass Architectural Copy Guide című könyve egy mostanában egyre gyakrabban fölvetődő kérdéssel, a jogos vagy jogosulatlan másolással foglalkozik az építészeti tervezés kapcsán.
  Óvodás koromban visszatérő konfliktusforrás volt, hogy ki kiről, mit és miként másol le. Egyetem alatt is megsértődtünk egymásra, ha a másik tervében felismerni véltünk valamit, amiről úgy éreztük, mi találtuk ki; még akkor is, ha mi magunk is másoltuk valahonnan. Arról már nem is beszélve, hogy sokszor végül a tervünkről készült „másolat” lett jobb. Belénk égett, belénk nevelték, hogy másolni rossz – de azért csináljuk.
  Mindenki másol. A Pinterest és a Google kezd a két leggyakrabban használt tervezőeszközzé válni az építészetben: gyorsan kell tengernyi ötletet feldobni, algoritmusokkal segítve pedig ezek a leghatékonyabb megoldások „új” és „egyedi” designok létrehozására. CAD-es tervezésnél Archicad-tárgyakat kombinálunk vagy Google Warehouse tárgyakat töltünk le, a látványterveinken az avatott szemnek könnyen felismerhetők az eredeti 3D modellek vagy fotókivágatok. Még ha a munkamenetünket automatizáljuk, akkor is modulok összerakásával hozzuk létre a terveket, kombinálva mások korábbi eredményeit. A kollázskészítés ezért mindennapos gyakorlatunk. A megbízót könnyebben meggyőzzük kész fotók vagy kollázsok bemutatásával, algoritmusokkal összeállított tervekkel, hiszen többre nincs időnk.