• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Impozáns körkép

  EXPO Múzeum, Sanghaj

  Szöveg és fotók: Lővei Pál

  2002-ben Sanghajban – a 2010-es világkiállítási pályázatot megtámogatandó – „Minden az expóval kezdődik” címmel kiállítást rendeztek az expók történetéről. 2007-ben a már elnyert rendezés propagálására hasonló témájú vándorkiállítást indítottak útnak, amely bejárta Kínát és több földrészt.
  2010-ben külön pavilonja lett a Világkiállítás Múzeumnak, amely végül a kínai expó emlékanyagát összegyűjtve – minden résztvevő országot megkértek, hogy pavilonjukból valami emlékezetest ajándékozzanak az új intézménynek – az expót követően hivatalosan is megszületett.
  Sanghaj városa és a Kiállítások Nemzetközi Irodája (BIE, Párizs) hivatalos megállapodása eredményeképp az intézmény része lett az Expo Dokumentációs Központ is – nem nehéz észrevenni az analógiát a lausanne-i Olimpiai Múzeummal. Az azóta rendezett világkiállítások (2012: Jesou, 2015: Milánó, 2017: Astana) állandó résztvevője lett a tartalmas expótörténeti pavilon.
  Az új intézmény székhelye a sanghaji egykori világkiállítási területen épült fel, nagyjából a múzeumi pavilon helyén – az expóra még csak szárnyvonalként, most nyáron teljes hosszában megnyitott metróvonal World Expo Museum állomása mellett. A mintegy tucatnyi résztvevővel – közöttük Zaha Hadiddal és Arata Isozakival – lebonyolított nemzetközi építészeti pályázat nyertese, a sanghaji East China Architectural Design & Research Institute (ECADI) tervei alapján 2017-ben készült el az úton át a folyóra kifutó, gondosan kimunkált parkban álló épület.