• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Közép- és Kelet-Európai zsidó temetők

  Klein Rudolf legújabb kötetéről

  Rudolf Klein: Metropolitan Jewish Cemeteries in Central and Eastern Europe in the 19th and 20th Centuries in Central and Eastern Europe. Comparative Study ICOMOS Nationalkomitee der BRD, Landesdenkmalamt Berlin. I. kiadás, 2018.

  Szöveg: Szegő György

  Klein Rudolf, a 455 oldalas reprezentatív tezaurusz szerzője meggyőzően élt a műemléki világszervezet felkínálta lehetőséggel. Az ICOMOS német szervezete 49. „füzeteként” megjelent vaskos kötetnek volt már ugyancsak tiszteletre méltó előzménye 2016-ban a Witnesses of Emancipation (Az emancipáció tanúi) és az új kötet címéhez hasonló alcímmel ellátott válogatása a térség zsidó temetőiről. Az a kötet is Klein saját fotóiból összeállított és rendszerbe foglalt munka volt, ígérete a mostani, tulajdonképpen „bővített” kiadásnak. De most Klein, a korábbi zsinagóga-kutatásaihoz hasonlítható, nagy ívű elméleti szövegekkel is alátámasztotta a korábbi, csak fotográfiákra támaszkodó gyűjtését.
  A szerző a nemzetközi szervezet ¬– német szekciója ezúttal a kiadó is – által szervezett berlini konferencián adott elő. Miután megtartotta – a témában általam igen nagyra értékelt – előadásainak egyikét, az ICOMOS vezetőjétől felkérést kapott a kelet-európai zsidó temetők fehér foltjainak felfedezésére is. A megbízás lehetővé tette Klein Rudolf számára, hogy bejárja az általa addig még fel nem térképezett, a tudományos rendszerezés hitelességéhez nélkülözhetetlen helyszíneket is.