• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Toyo Ito – Pritzker Díj 2013

  A Pritzker Díj idei nyertese: Toyo Ito

  Museum of Architecture, 2006—2011, Imabari-shi, Ehime, Japan, Photo: Daici Ano

  A tokiói székhelyén dolgozó Toyo Ito nyerte a 2013-as Pritzker Építészeti Díjat. Ito a hatodik japán építész, aki megkapja a rangos elismerést – Kenzo Tange 1987-ben, Fumihiko Maki 1993-ban, Tadao Ando 1995-ben, Kazuyo Sejima és Nishizawa Ryue 2010-ben lett Pritzker díjas. Idén a hivatalos ceremóniának a bostoni John F. Kennedy Presidential Library and Museum ad otthont, 2013. május 29-én. A helyszín különleges jelentőségét az adja, hogy az épület egy másik Pritzker-díjas (1983) építész, Ieoh Ming Pei tervei szerint épült.
  A Pritzker Díjat 1979-ben Jay A. Pritzker alapította. A díjat minden évben egy olyan építész kapja, akinek munkássága a tehetség, a vízió és az elkötelezettség kombinációjából eredő magas minőség bizonyítéka, és amely jelentősen hozzájárul az emberiség és az épített környezet fejlődéséhez a művészeti látásmód és építészeti gondolkodás révén.
  A zsűri elnöke, The Lord Palumbo így jellemezte az idei díjazottat: “Toyo Ito karrierje során képes volt olyan műveket létrehozni, amelyekben innovációs elképzeléseit magas szinten kivitelezett épületekkel ötvözi. Több mint negyven éves kiemelkedő építészi munkája során sikeresen megvalósított könyvtárai, házai, parkjai, színházai, üzletei, irodaházai és pavilonjai mindegyikében az építészet lehetőségeinek kitágítását kereste.”