• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A mozgás háza

  ActiCity, Veszprém

  Építész: Anthony Gall
  Szöveg: Géczi János
  Fotók: Danyi Balázs

  A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program meglévő, de használaton kívüli értékes épületek újraélesztését is vállalta, hogy azok helyszínül szolgálhassanak a hagyományos és újszerű kulturális események számára. Ezek egyike az egykori gyermekmenhelynek épült, majd hosszú ideig kórházként működött épület a Külső-Püspökkertben, amely most ActiCity néven született újjá.
  A kollektív élet tereit gondolták át a város jövőjét tervezők: a meglévő csoportok, a sokrétűséghez kevésbé alkalmas helyszínek, alkotóközösségek képzeteihez illesztették a helyszín történelmi adottságait és a közelmúlt tapasztalatait. A veszprémi tér egykori tudatos alakítója, Padányi Biró Márton a Szent Mihály-székesegyháztól a Belső- és a Külső-Püspökkert találkozásánál lévő Kálvária-dombig készítette el azt az útvonalat, amelynek fontosabb pontjait a hitélethez szükséges építményekkel jelezte. Ennek a végpontjából ered az egykori Plosszer sétány, az az Erzsébet liget, melynek Erzsébet sétánnyá alakulási helyére került a 20. század elején a gyermekmenhely. A Külső-Püspökkert sétára, korcsolyázásra, teniszezésre, s egyéb sport- és játéktevékenységre adott mindig módot – s ezt a hagyományt erősíti a szabadidős tevékenységek újabban kedvelt változatainak tereket nyújtó ActiCity. A hosszan elhúzódó park fontos része annak a zöld folyosónak, azaz bicikliútnak, amely a várat köti össze a Balatonnal – s egyben bekapcsolja az új intézményt a városi kulturális és közösségi életbe, különösen a zenei és színházi programokkal bővelkedő Hangvillával. Ugyanakkor összeköti a városközpont intézményeit a zeneiskolával, a múzeummal (két új parkolóval), s az egyetemhez újabb eljutást biztosít.
  Az Erzsébet liget végén, a déli oldalon a hajdani kőfalat meghagyva, de máshol a városi felületek határvonalát felszámolva, nyílt térre került Anthony Gall komplex építészeti elképzelése nyomán az immár külső, állandó közösségi helyszíneket is magáénak tudó, s két építményből álló ActiCity. A gyermekkórház épülete kívülről majdhogynem sértetlenül újjáépült, északról beékelődött és kiegészült egy üveggel borított szárnnyal, s benne tánctermek, étterem, fogadótér és hozzájuk tartozó kiegészítő helyiségek kaptak helyet. Ez a régi-új, minden részletében szépen kivitelezett, szolid és funkcionális, jó ellátottságú épület tucatnyi 60-100 négyzetméteres teremnek biztosít helyet, amelyek klasszikus balett, néptánc, kötéltorna, rúdtorna, taekwondo, modern tánc, jóga és egyéb csoportok számára bérelhetők. A szomszédos egykori mosoda épülete egy függőfolyosón át is megközelíthető, nem csak a parkon keresztül. Az épület rendelkezik a város legnagyobb és legkorszerűbb rendezvényterével, s helyet ad kisebb összejövetelekre, fogadásokra alkalmas helyiségnek, illetve gyakorlóhelyeknek. S itt jutott hely – saját, a ligetből nyíló bejárattal – a hetente átalakított mászófalon mozogni tudó falmászóknak is. Az ActiCity nagy érdeme, hogy megtartotta a volt kórház előtti ligetes parkot, amely idővel bizonyosan kedvelt pihenőhelyévé válhat az erre élőknek.

  Generáltervezés: Gall és Társai Építésziroda
  Vezető tervező: Anthony Gall
  Építészek: Bélafi László, Gall Eszter, Kovács Lili
  Belsőépítészet: Gall Eszter
  Statika: Zalavári István, Sipőcz József, Szentes Veronika – I-Quadrat Kft.
  Gépészet: Petrika László, Hajdú György
  Elektromos tervezés: Peták András, Szurmai Zoltán
  Közmű: Szurmai Zoltán, Petrovai Péter
  Tűzvédelem: Farkas Zsolt
  Rehabilitáció: Ruttkay Ágota, Fodor Anita
  Tájépítészet: Pápai Veronika, Morgan Viktória, Szabados Apolka