• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A művészetben hiszünk

  Modern Műtár, Balatonfüred

  Építészek: Lukács István, Vikár András
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Balatonfüred mintegy másfél évtizeddel ezelőtt kezdte újraértelmezni önmagát. A város a nyári vakáció két hónapján túl is pozicionálni kívánja önmagát, nem csupán az ide látogatókat, hanem az itt élőket is megszólítva. Ennek az útnak újabb állomása a Balaton-parti városrész központjában megnyitott Modern Műtár. MOMŰ, kínálkozik a könnyed névadás, és amennyire fontos a tartalom, legalább annyira az annak jól azonosítható megnevezése is. Az intézmény létrejötte mögött egy nagy találkozás képe sejlik fel: a helyszínt biztosító városé és a több mint harminc év után a teljes gyűjteményükkel hazaköltöző Szöllősi-Nagy András – Nemes Judit műgyűjtő házaspáré.
  A megérkezés helye az előbbi, kisebb épület, egyszerre könnyed és nagyvonalú a fogadótér, mind tartalmi, mind hangulati értelemben jól készíti elő mindazt, ami az érdeklődőket várja. A Balaton felé lejtő meredek terep adottságaiból fakadóan a tó felé teljes értékű alagsori szint nyílik, ezen kisebb épületben itt adódik tér a kiállítások számára. Az új funkció kapcsán az egyik leginkább látványos beavatkozás itt történt, a két szint közötti lépcsőtér dinamikus áramlása lendületesen vezeti a látogatót. A folytatás is hasonlóan sodró erejű. Építészeti értelemben a leginkább kihívást jelentő feladat a két villaépület összekötése volt, az alagsori szinten, a kerten átvezetett üvegfolyosó, annak lágyan ívelő vonalával a MOMŰ emblematikus részletévé vált.
  A fő kiállítótereket ez utóbbi, nagyobb villa fogadja magába. Amíg azonban az előzőkben az új funkció által inspirált, izgalmas építészeti válaszok születtek, addig itt megtorpanni látszik a lendület. Az épület sorsa véglegesen, de legalább is hosszú távra látszik eldőlni, így a kiállítóterek formálásakor érdemes lehetett volna helyet adni a funkció által követelt lendületnek. Az egymásba nyíló kisebb-nagyobb szobák jelen helyzetben labirintusszerű hatást eredményeznek, mindez a tárlat egymásra épülő gondolatatainak olvashatóságát nehezíti.
  A tetőtérben kialakított kiállítóhelyen nem érzünk ilyen apróbb zökkenőket. Az ide felvezető lépcső szecessziós hangulata önmagában is kellemes előkészítés, a jó léptékű, tágas kiállítóterek az időszaki tárlatokat fogadják majd. Utóbbi kulcskérdés lehet az intézmény élete szempontjából. Maga az állandó gyűjtemény a konstruktivista-geometrikus művészetet reprezentálva önmagában is szellemi kalandokra invitál. Ugyanakkor ahhoz, hogy a MOMŰ állandó lüktetésben lévő, élő hely tudjon lenni, alapvetően fontos, hogy a kiállítási anyagában is rendszeresen kínáljon olyan újdonságokat, amely a legszélesebb közönséget tudja megszólítani.

  Megbízó: Bóka István, Balatonfüred Város Önkormányzata
  Építész vezető tervezők: Lukács István, Vikár András
  Építész társtervezők: Gál Árpád, Bencsik Tamás
  Építész munkatársak: Szekér Ádám, Fehér Dávid
  Tartószerkezetek: Varvasovszky Péter – Caec Kft.
  Épületgépészet: Gáspár Tibor – Körös-consult Kft.
  Épületvillamosság: Kelemen Ferenc – Kelevill-FZ Kft.
  Épületszerkezetek: Reisch Richárd – Frt-Raszter Kft.
  Üvegszerkezetek: Stocker György DLA – Stokplan Kft.
  Tájépítészet: Szloszjár György – Garten Studio Kft.
  Tűzvédelem: Fenyvesi Zsolt – F.S.Z Mérnökiroda Kft.
  Akusztika: Józsa Gusztáv – Józsa és Társai 2000 Kft.
  Akadálymentesítés: Pandula András
  Kivitelező: Kis Szabolcs – V-ber Mérnöki és Tender Kft.
  Műszaki ellenőr: Ordody Mérnöki Iroda Kft.
  Grafikai arculat: Farkas Anna
  Üzemeltető: Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.