• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Radikális alakulásban

  Gyermely településközpont-fejlesztése

  Építészek: Gereben Péter, Marián Balázs
  Szöveg: Molnár Szilvia
  Fotók: Danyi Balázs

  A Szomort és Gyermelyt összekötő Gyermelyi, majd tovább a Szomori úton haladva kanyarodunk Gyermely község központjába. Az utazó érzékeli, hogy enyhe lejtőn érkezik meg a centrumba, melynek egy sajátos háromszöge a Szomori-Kossuth Lajos utcák találkozásának kiteresedése.
  Egyik szegletében a község református temploma áll, másikban a Polgármesteri Hivatal épülete. Utóbbi egy meglévő épület 2018–2019-ben lezajlott teljes átalakítása nyomán nyerte el mai formáját. Átadásával nem szimplán egy központi pozíciójú, átalakított, modernizált épülettel lett gazdagabb a község, hanem az akkor már 2009 óta zajló településközpont-fejlesztés egyik ütemét fejezték be. Építészet, pontosabban az építészek felől olvasva ezt a történetet még korábbra tekinthetünk vissza, nagyjából a kilencvenes évek közepére, mely periódusban a község legnagyobb vállalkozása, a Gyermelyi Tésztagyár és a Gereben és Társai Építésziroda együttműködése elindult. Kezdetben a cég ’70-es évekbeli épületeinek átépítése, felújítása jelentette az együttműködést, de a kétezres évek első felében már a régi gyárak lebontásáról adhatott hírt a szaksajtó, és 2006-tól 2019-ig a vezető tervezők, Gereben Gábor Ybl-díjas építész és Gereben Péter építész, valamint munkatársaik koncepciója alapján megépített, több alapegységből álló új gyárépület-együttest avattak.
  Gyermely településszerkezetének alapos ismeretével felvértezve találta meg az újabb feladat a tervezőket a kétezres évek végén – akkor már a Marián Balázs és Gereben Péter vezette Gereben Marián Építészek tervezőcsoportját. A megbízás ismét a Gyermelyi Tésztagyártól érkezett, dinamikus fejlődése mellett a cég érzékelte: a munkaerő megtartásához dolgozóinak esetenként helyben lakhatást is biztosítania kell.

  Generáltervezés: Gereben Marián Építészek Kft.
  Vezető tervezők: Gereben Péter, Marián Balázs
  Munkatársak: Álmos Gergely (I.), Bajusz Csaba (III., IV.), Batizi-Pócsi Gergő (V.), Batizi-Pócsi Péter (V.), Mezey Tamás (I.)
  Tartószerkezet: V. Nagy Zoltán, Fekete Szabolcs
  Megbízó: Gyermely Község Önkormányzata és Gyermely Zrt., Kókai Rita, Tóth Béla

  Ütemezés
  I. Négylakásos szolgálati lakóépület
  Ii. Kétlakásos szolgálati lakóépület
  Iii. Civilház
  Iv. Garázsépület
  V. Polgármesteri hivatal épületének átalakítása