• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Média Építészeti Díj 2019

  Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja immár 15 éves hagyománnyal rendelkező szakmai esemény. A november 8-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett gálaesten az előző évekhez hasonlóan az alkotók mutatták be a díjért versengő épületeiket és terveiket. A látványos prezentációkat a médiazsűri értékelései, valamint a három szakmai bíráló: Lévai Tamás építész, és az Építészfórum főszerkesztői, Somogyi Krisztina és Kovács Dániel elemzései követték. A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét, a helyszínen leadott szavazataik alapján ítélték oda a közönségdíjakat.
  Az előzsűri tagjai a nemzetközi építészet kiemelkedő alkotói és kritikusai voltak: Indira van’t Klooster (az Amszterdami Építészeti Központ igazgatója, 2014 óta a Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrijnek elnöke), Ruta Leitanaite (a litván építészek szövetségének elnöke), Saimir Kristo (az albániai POLIS Egyetem Építészeti és Tervezési Karának dékánhelyettese, a Tirana Architecture/ Design Week kurátora), illetve a Magyar Építőművészek Szövetsége képviseletében Z. Halmágyi Judit építész. A médiazsűri tagja: Bagi László zsűrielnök (Forbes), Csernátony Dóra (Propaganda Media/TV2), Eszes Andrea (Nők Lapja), Ficsor Benedek (Magyar Hang), Földes András (Index), Rajcsányi Gellért (Mandiner), Vincze Miklós (24.hu).

  Az Épület kategória nyertese: az Archikon építésziroda (Nagy Csaba, Pólus Károly, Tőrös Ágnes) tervei alapján megvalósult budapesti Vizafogó Tagóvoda

  „A tervező immár vagy húsz művével kötődik a kerülethez (József Attila Művelődési Központ, Pannónia Általános Iskola rekonstrukciója, Révész utcai orvosi rendelő, százlakásos passzívház, Meséskert Tagóvoda stb.), amivel jelentősen hozzájárult a városrész arculatformálásához, emellett számos hazai és nemzetközi szakmai díjat jelentett az önkormányzat, az építész, valamint az Archikon számára. A kollektíva korábbi megvalósult megbízásaival többszörösen bizonyította, hogy a mesterségbeli tudáson túl nyitott, kezdeményező szemléletű és pozitív folyamatokban gondolkodó tervezőkből áll. Épületeik intenzív élményt kínálnak és fenntartható módon szolgálják a helyi közösséget. A Vizafogónál is ráleltek a varázsszavakra – csiribú-csiribá – és csodát tettek. A régi óvodaépület a korszerűsítés és a minimális bővítés után aktuális, egyedi karaktert kapott…” (Csontó Sándor: Mint hal a vízben, MÉ 2019/5)

  A Terv kategória nyertese: Tábi Sára terve a jászberényi fürdőépület bővítésére

  „…A fürdőépületbe a telekhatár mentén befutó támfalszerű épület merőlegesen visszakanyarodik és felvastagszik, a meglévő épület hátsó homlokzatától elhúzva egy zárt belső udvart hoz létre, félszint eltolással a strand terepszintjén megteremtve a kapcsolatot a fürdőépülettel. A két épületrész közti horizontális és vertikális közlekedés egyetlen nagyobb beavatkozásként a meglévő fürdőépület és a belefutó falszerű nyaktag áthatásában történik. Egyszerű külső tömegképzésével nem vetekszik a karakteres házzal, inkább kerítésfalként és támfalként viselkedik, mintsem egyenrangú épületként. A bővítés karaktere is erre a meglévő házban rejlő kettősségre épül, annak egy fordított átirataként…” (részlet a tervleírásból)

  A közönségdíjat Tóth Bence Péter kapta a Fecskehotel tervéért (lásd MÉ 2019/4).
  Az Index különdíját a Párisi Udvar felújítása nyerte el (tervezők: Archikon Építésziroda, Nagy Csaba, Pólus Károly, Pásztor Ádám, T. Major Kriszta, Batta Miklós, lásd MÉ 2019/3).
  A Média Építészeti Díj alapítója, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző Perika-díjat Mátrai Péter Ybl-díjas építész-zeneszerző kapta.
  A gálaest fontos része a hagyományok ápolása, a mesterek elismerése is. Idén Winkler Barnabás Ybl- és Podmaniczky-díjas építészt, a Széchenyi Művészeti Akadémia rendes tagját köszöntötték.
  Több különdíjat is kiosztottak: az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját Kazi Zsolt kapta biogázfeldolgozó és látogatóközpont diplomamunkájáért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat, a Tetőszervíz Plus Kft. Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját Seenger Dorottya diplomamunkája nyerte el, melyben nyugdíjasoknak tervezett alternatív otthont. A Lechner Tudásközpont Épületrekonstrukciós Különdíját az Archikon vehette át a Vizafogó Tagóvodáért. Az Építészfórum által tavaly alapított Fejlesztői Szakmai Nagydíjat a Gránit Pólus adta át Kocsány Jánosnak, a Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság vezérigazgatójának. A Nagyberuházások Különdíját az új Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum terve kapta, a Diller Scofidio + Renfro és az M-Teampannon munkája.

  Gratulálunk a díjazottaknak!