• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Rendkívüli ember volt

  Interjú a Kossuth Rádióban

  Szöveg: Ekler Dezső

  Velence, Cápa Vendéglő, 1964, fotó: Makona

  – Ön tanítványa volt Makovecz Imrének, hogyan emlékszik vissza azokra az évekre, amikor együtt dolgoztak?
  – A legnagyszerűbb évei voltak az életemnek, nem csak én voltam fiatal, hanem Makovecz Imre is egy ereje teljében lévő, sőt talán művészetének a legintenzívebb időszakában lévő nagyszerű művész volt, úgyhogy jó volt a tanítványának lenni akkor.
  – Na, de hogy lesz az ember tanítványa valakinek?
  – Ez hosszú és bonyodalmas dolog. Hosszú és nagyon személyes volna…
  – Gondolom, hogy nyílván egy részről a tanítványnak feltűnik a mester, de a mesternek is fel kell, hogy tűnjön a tanítvány. Hogy találkoztak, hogy voltak ezek a kezdeti évek?
  – Egy emlékezetes tokaji találkozás volt, ahol én a lázadó, minden ellen tiltakozó, mindenben megoldatlanságot kereső fiatal, ő pedig a fiatalokat jól ismerő, megértő, húsz évvel idősebb bölcsebbként – hát nagyon összezördültünk. és ennek a Birkás Ákos barátunk, a híres föstő szemei előtt zajló eseménynek lett aztán később egy nagyon intenzív barátság a következménye.
  – Hányban volt ez?
  – ’80-’81 táján. Utána egy klasszikus mester-tanítvány viszony következett, munkát adott nekem, gondomat viselte, és az irodájában dolgozhattam. Illetve ezzel párhuzamosan nekem szánta azt a feladatot, hogy az akkor induló külföldi publikációihoz szövegeket, tanulmányokat, cikkeket írjak. Ez aztán hozzásegített ahhoz, hogy megértsem, vagy legalábbis közelebbről ismerjem az ő felfogását és az építészetét.