Falusi léptékben maradni

Bölcsőde, Nagykovácsi

Építész: Földes László
Szöveg: Bechtold Ágnes
Fotók: Sirokai Levente

Nagykovácsi zsáktelepülés a budapesti agglomerációban. Védett, nyugalmas hely, gyönyörű természeti környezetben. Egyedülálló sajátsága, hogy sok kisgyermekes család lakja (a népesség 25 százaléka gyermekkorú), és láthatóan erős a közösségi élet. A település Földes László és Sónicz Péter tervezte első önkormányzati bölcsődéje a 2010-ben felépített óvoda mellett nyílt meg.
Az építészirodának nem ez az első megvalósult munkája Nagykovácsiban. Ők tervezték a református templomot, a kálvária kápolna felújítását, illetve családi házakat is. Nem volt tehát ismeretlen a számukra a település karaktere, ahogy Földes Lászlónak a bölcsődetervezés sem jelentett új feladatot. „A tervezéskor azon gondolkodtunk el, hogyan tudnánk megmaradni a falusi léptéknél, úgy hogy közben mégis egy súlycsoportban maradjunk a szomszédokkal. Hogyan tudnánk a zárt falszerű homlokzatok világát feloldani, úgy hogy az utcakép oldódjon, de a bölcsőde homlokzata markáns és felismerhető maradjon. Végül a falusi ház tömegét, kontúrját mint archetípust vettük alapul és az így képzett pavilonok egymás mellé helyezésével alakítottunk ki egy térrendszert” – vázolta a koncepció lényegét. A célkitűzést – a falusi léptékhez illeszkedést – teljes mértékben sikerült megvalósítani. A bölcsőde egyszerű, nyeregtetővel fedett épületegységei tömegükben a parasztházak arányait követik, finoman illeszkedve a településképbe, hiszen Nagykovácsiban a főút mentén a mai napig szép számmal maradtak meg egykori falusi lakóházak. Érzékeny gesztus, olyan új fejlesztésbe vont területen, ahol ez nem előírás.

Generáltervező: Földes és Társai Építésziroda Kft.
Felelős építész tervező: Földes László
Építész tervező: Sónicz Péter
Építész munkatársak: Bagdy Eszter, Györgyi Hanga, Laczó Dániel
Tartószerkezet: V. Nagy Zoltán – Lapidárium Mérnöki Kft.
Épületgépészet: Lucz Attila – HVArC Mérnöki Iroda Kft.
Villamos tervező: Balázs Judit – ArtVill Mérnöki Iroda Kft.
Konyhatechnológia: Palainé Straub Ágnes
Rehabilitációs szakmérnök: Jávor Éva
Kertépítészet: Sándor Tamás
Építtető: Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata