• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Színházpedagógiai műhely, Győr

    MÉK-MÉSZ Diplomadíj 2023

    Terv és szöveg: Weisz Mátyás BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszék
    Konzulens: Falvai Balázs DLA

    A színházi nevelés, a drámapedagógia mint oktatási, képzési forma ötvözi a hagyományos oktatást a színházzal, ezzel is színesebbé téve a gyermekek számára a tanulást. A színházpedagógiai képzések többnyire az iskolákban helyben zajlanak, azonban szerettem volna saját otthont biztosítani a színházi foglalkozásoknak.
    A tervezési terület Győr történeti, barokk belvárosában található. A sűrűn beépített városszövet kis telekméretet eredményez. A telek egy már beépített, körbezárt tömbnek a sarkán található, így nem rendelkezik saját kertkapcsolattal. A terület kiszorul a tömb szélére, ezért a tervezett épület önmagában álló objektumként értelmezhető. A telek előtt létrejövő teresedést kihasználva megpróbáltam egy új közteret létrehozni, ezzel is bevonva az épületet a város vérkeringésébe.
    Annak érdekében, hogy az épület a Győr belvárosában tartott rendezvényeknek is helyet adhasson, használható kamaraszínházként, a színpad és a nézőtér felcserélésével akár fedett-nyitott szabadtéri színpadként, és a benne található oktatási helyiségek logopédiai fejlesztéseknek, csoportos tréningeknek is helyszínül szolgálhatnak. Célom az volt, hogy olyan légkört teremtsek, ahol a gyerekek biztonságban érezhetik magukat, akár az általuk épített papírvárban vagy a paplanból és székekből eszkábált bunkerben.