• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Kerekdomb lakói

    Óvodaegyüttes, Semily, Csehország

    Építész: Marek Topič
    Szöveg: Götz Eszter
    Fotók: BoysPlayNice

    A csehországi Semilyben épült, két összekapcsolódó földszintes, kerek halomból szerkesztett épület egy hagyományos városi óvodát és egy Waldorf óvodát egyesít. A kettősség már első pillantásra nyilvánvaló: két, egymásba metsző körből álló ív fogja egybe a két fő egységet.
    A két intézményt összekapcsoló, 110 gyermeket befogadó épület létrehozása észszerű és takarékos döntés volt a város részéről. Noha a klasszikus óvodai nevelés meglehetősen eltér a Waldorf nevelési elveitől, van mit tanulniuk egymástól, és a tudásukon túl a telket, sőt magát az óvodaépületet is jól tudják megosztani egymás között. A komplexum fő tömbjében a megbízó intézményenként egy-egy nagyobb foglalkoztató terem, játékra szolgáló csoportszobák, valamint konyha és tárolóhelyiségek kialakítását kérte a tervezőktől, a kertben pedig kerékpárok, játékok, szerszámok tárolására alkalmas pavilont és egy hulladéktárolót. A Marek Topič vezette tervezőcsapat koncepciója a gyerekek szabad mozgását és a kommunikációt helyezte a fókuszba, de fontosnak tartották azt is, hogy az épületek ne árnyékolják le egymást, és a középpontból belátható legyen a teljes komplexum. Ezért döntöttek a kettős kör forma mellett, ami egyúttal arra is alkalmas, hogy a gyerekek körbe-körbe tudjanak szaladgálni a nappali „otthonuk” körül.
    A főbejárat mögött két irányban lehet megközelíteni az óvodákat. A két egység alaprajza megegyezik, csupán a belső terek anyag- és színválasztásában különböznek egymástól. A Waldorf-részben a padló, a bútorok és a falak fából készültek – akárcsak a játékok –, míg a városi óvoda szobái színes „dobozok“ között helyezkednek el. Kívülről is harsány színesség uralja az egész épületet, a monolit vasbeton tető vékony pengeívként végigvonuló, erősen kinyúló pereme alatt sávokban váltják egymást a szivárvány színeiben pompázó homlokzati panelek és a padlótól tetőig futó üvegtáblák; a tájolásnak megfelelően hol a falszakaszok, hol az üvegrészek szélesebbek. Az épület központjába az óvodai dolgozók irodái és egyéb helyiségei kerültek. A két körformában a csoportszobák egy-egy központi átrium köré rendeződnek, melyeket nem csak az üveghomlokzat, de a látványosan kialakított felülvilágító is bőven ellátja nappali fénnyel. Az átriumok a közös tevékenységek terei, egyben találkozópontok, köréjük rendeződnek sugárirányban a csoportszobák és a közöttük lévő kiszolgáló „dobozok“, utóbbiak a vizesblokkokat, öltözőket fogadják be.

     

    Megrendelő: Semily város önkormányzata
    Építész: Marek Topič – MTA Studio
    Társtervező: Vratislav Ansorge
    Design: Michal Pokorný
    Gépészet: Michal Pokorný, Dita Zlámalová, Martin Uher, Jan Roubal
    Statika: Jan Pohl, Martin Víšek
    Közmű: Michal Mošnička, Pavel Jakubů
    Elektromos tervezés: Predrag Laketič
    Táj- és kertépítészet: Lucie Vogelová, Lada Veselá
    Tűzvédelem: Zdeňka Kubištová, Lucie Soukeníková
    Konyhatechnológia: Oldřich Krejčí
    Akusztika: Tomáš Rozsíval
    Generálkivitelező: BAK