• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Országos Főépítészi Konferencia

    Veszprém, 2023. 09. 13. – 15.

    Veszprém, A királynék városa, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselője adott otthont a XXVII. Országos Főépítészi Konferenciának 2023. szeptember 13-15. között. A kongresszus témája: „A tér és idő szabadsága és korlátai”.

    A konferencia az Országos Főépítészi Kollégium és Veszprém város Önkormányzata közös szervezésében valósult meg az ActiCity Tánc- és Mozgásközpont épületében. A megbeszélések és előadások fókuszában olyan témák állnak, mint az örökség és a jövőnk, valamint az élhető város. Az előadásokon nemcsak Veszprém, a gazdag történelmi múlttal rendelkező város múltját, jelenét és jövőjét ismerhetik meg az érdeklődők, hanem Lázár János építészeti és közlekedési miniszter előadásában az építészeti törvény részleteit is megismerhetik. A közönség három napon át tanácskozásokon, szakmai kirándulásokon és plenáris üléseken vett részt.
    A rendezvényen adták át a 2000-ben megalapított „Az Év Főépítésze Díj” idei elismeréseit. az évente két kategóriában adományozható díjat aktív főépítész, míg a Főépítészi Életmű Díjat a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.
    A díjakat szeptember 14-én adta át Porga Gyula, Veszprém MJV polgármestere, Sulyok Balázs, Veszprém főépítésze és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.
    Az Év Főépítésze Díjat kapott Fabacsovics Zoltán, Veszprém vármegye főépítésze, aki
    több mint tíz éves megyei főépítészi, és korábbi Balatoni területi referensként végzett tevékenységével eredményesen hangolta össze az önkormányzatok, a fejlesztési elképzelések és a szakmai szervezetek munkáját.
    Főépítészi Életmű Díjat kapott Györgyi Zoltán, Nagykovácsi nagyközség főépítésze, aki
    több mint harminc éve a településért dolgozik, amelynek húsz éve főépítésze. A nagyközség vezetésének elismerésével, partnereként alakítja annak építészeti megjelenését. Az agglomerációban rövid idő alatt megnőtt egykori faluban elősegíti az önkormányzati beruházások magas építészeti minőségét, a közterületek harmonikus rendezését, és a falurészek karakteréhez igazodó településrendezési, fejlesztési folyamatokat.