• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • A jó építészet regionális jelentősége

    Origen Fesztivál, Svájc

    Szöveg és fotók: Rigó Bálint

    A svájci Graubünden kanton egyik alpesi völgyében 2006-tól minden évben megrendezik az Origen fesztivált. Az ország legnagyobb, rétoromán nyelvterületen működő színházi intézménye egyben folyamatos kultúramentő kezdeményezés is lett. 2017-ben egy 30 méter magas fatoronnyal bővült a különleges fesztiválhelyszín – a szerk.

    Elhagyatott, alpesi tájon kanyargunk a hajnali busszal. A fagyos, kora téli tájban itt-ott hófoltok világítanak – az igazi, zord tél még várat magára, az utóbbi években kiszámíthatatlanná vált, mikor köszönt be a hóesés, és meddig tart egyáltalán a tél. Még kilátszanak a sziklák, a közöttük megtelepedő fű, néhol felvillan a fényszóró csóvájában egy-egy elhagyatott, egykor a hágón átkelő utazóknak szállást adó fogadó, vagy messze a domboldalon álló magányos szénatároló, nyári szállásépület – „alp”, a környék egykori extenzív művelésének néhány tanúja. Felérkezünk a 2284 méter magasan fekvő Julier-hágóra, amely a helyszínen végzett ásatások szerint évezredek óta forgalmas alpesi átkelőhely – s ezt a római kor óta írásos emlékek is bizonyítják. A hágó a Felső-Rajna völgyét köti össze az Inn völgyével, s így földrajzi értelemben az Északi-tenger és a Fekete-tenger közötti vízválasztón fekszik.
    Bár maga a zord időjárású hágó lakatlan, s az év nagy részében hó borítja, mégis számon tartott, a kulturális emlékezetben is fontos tájékozódási pont, a környező régió történetét és gazdaságát mindmáig befolyásoló, jelentéssel teli hely is. Ezen a régió határain messze túlmutató, szimbolikus helyen épült fel az Origen fesztivál előadásainak helyet biztosító színházépület, ahova tartunk. A toronyszerű épület a hágót mint kitüntetett, egyedi helyet jelöli meg. Ahogy a magasba tör, de a környező, az átkelő fölé tornyosuló hegyek képezte háttér előtt mégis eltörpül, abban van valami színpadias és dacos. A zord természeten átmenetileg felülkerekedett, mégis, a természet monumentalitásával szemben törékeny és ideiglenes.