• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • f_f_f_ „fiatalok feketén-fehéren” 2013

  A Magyar Építőművészek Szövetségének pályázata fiatal építészeknek és tájépítészeknek

  Szöveg: Borsos András

  Piac-tér-fal, Bogyoszló, 2012, építész: Köninger Szilárd, Kupi Adrienn, Péter Zsuzsanna

  Az f_f_f_2013 a 2006-ban – Dr. Reischl Gábor a MÉSZ akkori elnöke kezdeményezésére – elindított és 2008-2010 között is sikeres program folytatása. Célja felmérni, hogy a fiatal generáció hogyan járul hozzá az adott hely építészeti karakteréhez, a fenntarthatósághoz, a közösségek megerősödéséhez, hogyan működik együtt a helyi kezdeményezésekkel. A díjazott munkákból a MÉSZ kiállítási anyagot, katalógust mutat be országosan és határainkon túl, a nyertesek felvételt kaphatnak a MÉSZ tagságába.

  2003-tól a program nyitott a fiatal magyar tájépítészek számára is. Ezzel a nyitással, az építészet fogalmának európai szemléletű kitágításával nyertek a pályázók, nyert az építészet ügye és gazdagodott a Magyar Építőművészek Szövetsége is. A spektrum kibővült közterek, parkok értő módon végigvitt megújításának előremutató példáival, és immár az enteriőröktől az épületeken át a szabad terekig tart, kitekintve a táji lépték felé.
  A pályázatra 107 regisztráció érkezett, a zsűri 69 pályamunkát bírált el és 30-at díjazott. A zsűri elnöke Sáros László György DLA, a MÉSZ elnöke; tagjai: Ferencz Marcel DLA, Krizsán András, a MÉSZ elnökségi tagjai; Dr. Makovényi Ferenc dékán; Bachmann Bálint DLA dékán, Bártfai Szabó Gábor az f_f_f_2010 egyik nyertese; építészek és Szloszjár György tájépítész, a MÉK Táj és kertépítész tagozatának elnökségi tagja voltak. A pályázat és kiállítás kurátora Borsos András építész.
  A pályamunkákból értékes anyagot sikerült összeválogatni – de néha úgy éreztük, több bátorságra, eredetiségre volna szükség a fiatalok részéről a szakma felemeléséhez. Mert ránk fér, hogy felemelkedjünk, felocsúdjunk a megfogyatkozott megbízások, a katasztrofális szintre süllyedt építőipar okozta sokkból. Kell a fiatal energia, hogy ne vesszen el a kreativitás és a játékos kedv még akkor sem, ha halvány is a fény az alagút végén.
  Milyen megoldást adnak a fiatalok az építészet és a tájépítészet mai nehéz helyzetének kihívásaira?- tettük fel a kérdést kiírásban. Ilyen válaszokat láttunk: 1.) csoportot alakít, közösen épít és dolgozik; 2.) egyéni művészi elképzeléseket követ és műalkotásokat kíván létrehozni; 3.) vélt vagy valós megrendelői igényeknek kíván megfelelni; 4.) követi a kortárs divatos irányzatokat; 5.) önálló autonóm értékrendben alkot. Vannak az anyagban munkák alkotó csoportoktól, de jellemzőbb ennél az egyéniségek, egyéni – időnként öncélú – tervek megjelenése. Tudjuk, mert tapasztaltuk, nincs ez másképp a környező országokban sem. Van a pályaművek között természetbe ágyazott tárgy és high-tech épület, falusi piac és belvárosi gyorsétterem egyaránt, de kevés középületet vagy településközpontot karakteresen megújító tervet, építészeti, tájépítészeti alkotást láttunk.
  Pályáztak és díjban részesültek hallgatók és szakmagyakorlók, építészek, tájépítészek, vándoriskolások, mesteriskolások; válogattunk anyagot Pécsről, Debrecenből, Győrből és Sopronból, tehát az idei anyag országos körképet mutat. Ez a program nem pénzdíjas, nem jár vele megbízás elnyerése sem, mégis már nyolc éve felkelti a 40 évnél fiatalabb szakemberek jelentős érdeklődését. Összefoglalásként elmondható: A fiatalok feketén-fehéren 2013 pályázati anyaga gondjainkra megoldást nem adhatott, de a megújulás reményét elhozta.

  A szöveg a pályázat Zárójelentése szövegének szerkesztett anyaga. A pályamunkák megtekinthetőek és további információ a MÉSZ honlapján és a pályázat facebook profilján.