• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kastélysors – embersors, Europa Nostra díj 2013

  Festetics-Inkey kastély, Alsóbogát

  Építészek: Szűcs Endre, Tóth Péter
  Szöveg: Turi Attila
  Fotók: Szűcs Endre, Nagyházi Csaba

  A kulturális örökség megőrzése kategóriában Europa Nostra díjat nyert az alsóbogáti Festetics-kiskastély. Magyarországi épület most 21. alkalommal kapta meg a díjat az 1978-ota működő, kétszáz civil csoport szövetségéből alapított európai szervezettől. Az Európa Nostra idei 30 díjazottját csaknem 200 projektből választották ki az örökségmegőrzés, a kutatás, a példamutató elkötelezettség, valamint az oktatás-képzés és figyelemfelkeltés terén véghezvitt munkájukat jutalmazva.
  Örömünk még nagyobb, ha megnézzük a kategória tizenöt elismertjét: szinte mindegyik műemlékekben vagy ipari emlékekben bővelkedő ország (Egyesült Királyság, Spanyolország, Portugália és mások); nívós az alap, amiről dobbantani kell. Európa töretlenebb sorsú felén az emlékek helyértéke más, mint errefelé. Ennek egyik oka, hogy a világtörténelem nekünk sokszor a gyepű szerepet szánta. Végvár rendszerünket berobbantotta, az ország kisebb-nagyobb részét felvonulási területnek szánta. Ezt tetézte a második világégés után szinte a teljes vezető polgári és nemesi réteg fizikai-szellemi likvidálása, megszüntetve a viselkedésmintát, a gazdaszerepet. A történelem alatt számtalanszor gazdát váltott Elzászban több ezer 300-400 éves épület áll, lakják, használják a mai napig. Az új gazdák értékelték ezt a vidéket, az épületeket – akár frank, akár germán az eredete –, nem a lerombolás, a kifosztás volt a céljuk.
  Látnunk kell, hogy nem véletlenül lettek juhhodályok vidéki kastélyaink, nem talált tárgyként kaptak bolondokháza funkciót – a jelkép és a szó ereje hatalmas. De nekünk ebből kell építkeznünk, ezt örököltük eleinktől.

  Építtető: Soóky Marietta, Nagyházi Csaba
  Építész tervezők: Szűcs Endre, Tóth Péter
  Építész munkatárs: Magó Vámossy Zsuzsa
  Kivitelező: Nagyházy Csaba tulajdonos és Szűcs Endre felelős műszaki vezető irányításával számos kis falusi vállalkozó
  Helyszíni művezetés: Nagyházi Csaba, Szűcs Endre, Szendrei Gábor
  Műemlékfelügyelő: Levárdy Henriette
  Gépészet: Skrobák László
  Épületvillamosság: Gulyás János
  Belsőépítészet: Szűcs Endre, Gereben Gábor
  Falkutatás: Gere László
  Freskórestaurátorok: Szentkirályi Miklós, Boromisza Péter, Nemessányi Klára, Gyöpös Miklós, Szűcs Gergely, Heitler András, Springer Ferenc
  Kertészet: Bucskó Balázs
  Asztalosmunkák: Réti Tibor