• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Ifj. Dávid Károly építész (1903–1973)

  Ifj. Dávid Károly kiállítása, HAP Galéria, 2012. szeptember 11 – október 12.

  Dávid Károly saját háza, Budapest Somlói út 76., 1932-33

  Szöveg: Fehérvári Zoltán – Prakfalvi Endre – Ritoók Pál

  A huszadik századi magyar építészet egyik kimagasló alakjáról mutatott be kiállítást a HAP Galéria 2012. szeptember 11. és október 12. között. A tárlathoz mellékelt kiadványban jelent meg az a tanulmány, amelynek részleteivel most felidézzük a modern építészet egyik kimagasló hazai alakját. A közlés másik apropóját a Dávid Károly egyik főművének tartott Népstadion közelgő átalakítása kínálja – a szerk.

  Két főművét túlzás nélkül szinte mindenki ismeri, még akkor is, ha a tervezőt nem tudja megnevezni. Az egyik a főváros légikikötője, a másik a ma Puskás Ferenc nevét viselő, korábbi nevén Népstadion, amelyet építészeti értékein túl elhelyezkedése, dimenziói és azok az események, amelyeknek helyet adott, emelnek be a köztudatba a 20. század egyik legismertebb magyarországi épített alkotásaként. További művei alig vagy egyáltalán nem ismertek a széles nyilvánosság előtt.
  Ifj. Dávid Károly nagyszabású építkezések kivitelezését végző, szakmailag elismert építőmester-építési vállalkozói dinasztia harmadik generációjának tagjaként született Budapesten, 1903. március 8-án id. Dávid Károly és Mészáros Anna fiaként. A gimnázium első két osztályát Budapesten, a Piarista Gimnáziumban végezte, majd tanulmányait a Budapesti Református Gimnáziumban folytatta, ahol 1922-ben érettségizett. 1922-ben iratkozott be a budapesti Magyar Királyi József Műegyetem építészeti osztályára. 1926-ban szerzett abszolutóriumot. Egyetemi évei nyári szüneteiben és az abszolutórium megszerzése után apja vállalatánál, a Dávid János és Fia cégnél kezdetben mint kőműves tanonc, később kőműves, majd munkavezető, végül pedig mint műszaki tisztviselő dolgozott. 1931-ben szerezte meg a Műegyetem építészi oklevelét. Ezután másfél évig külföldön tartózkodott, beutazta Olaszországot, Franciaországot, Németországot, Hollandiát, Belgiumot, majd kilenc hónapig dolgozott Párizsban Le Corbusier műtermében. (…)