• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hely a tetőn

  Építészet Hónapja 2022, Rotterdam

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Aad Hoogendoorn – RA Months

  A rotterdami Nieuwe Instituut, az MVRDV építésziroda és a rotterdami Építészet Hónapja 2022-ben egy új építménnyel gazdagította Hollandia kortárs építészeti szcénáját: a Het Nieuwe Instituut tetején az MVRD tervezőinek koncepciója alapján elkészült a Podium.
  Az új, ideiglenes építmény egy feltűnő, neon-pink színű installáció, koncertek, beszélgetések, performanszok helyszínéül szolgáló, 29 méter magasságban „lebegő” közösségi tér, ahonnan az egész városra impozáns kilátás nyílik. Az építészeti intézet oldalán egy külső lépcsőszerkezet vezet föl a tetőre, ennek ugyanolyan pink színű mellvédje vezeti a tekintetet az utca szintjétől egészen a most kialakított legfelső szintig. A tervezőket az innen nyíló, egyedülálló panoráma inspirálta. Az üvegfalú tömb fölött acélszerkezetből kialakított második tető alatt védett, sokszínű programkínálatra alkalmas, 600 négyzetméteres szabad tér alakult ki. Az ideiglenes építmény kialakításánál fontos szerepet játszott a fenntarthatóság; a Podium pergola-szerkezete állványokból, padlóburkolata újrahasznosítható anyagokból készült.
  A júniusban megrendezett rotterdami Építészet Hónapja rengeteg programot kínál az építészet iránt érdeklődőknek. Az idei téma címe „Vista Rotterdam”, és a rendezvények a középpontjában a a kérdés áll, hogy a design milyen szerepet játszik a város átalakulásában. A Podium eseményei mellett a kínálatban mini-szimpóziumok, építész beszélgetések, városnéző séták, workshopok, kiállítások, előadások és filmvetítések is szerepelnek. Az építészeti intézet felső emeletén, közvetlenül a Podium alatti szinten, The Living Archive of a Studio címmel az MVRD kiállítása várja a nézőket. A fesztivál után a Podium egész nyáron nyitva áll a városlakók előtt, a jógaóráktól a családi rendezvényekig, a komolyzenei koncertektől a színházi előadásokig igazi befogadó helyszíne lesz a nyári programoknak.