• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • f_f_f

  Fiatalon feketén-fehéren katalógus 2006–2022

  Szöveg: Borsos András

  Összegző kötet jelent meg a MÉSZ kiadásában a 2006-ban elindított f_f_f – Fiatalok feketén-fehéren elnevezésű, minden második évben kiírt pályázatról, bemutatva azokat a nyertes projekteket.
  A Fiatalok feketén-fehéren (rövidítve f_f_f) Reischl Gábornak, a Magyar Építőművészek Szövetsége néhai elnökének kezdeményezésére 2006-ban elindított, és kétévente megrendezett építészeti pályázat és vándorkiállítás. Részt vehet rajta Magyarország minden, 40. életévét még el nem ért diplomás építésze. Célja a fiatal magyar építészek első publikációs lehetőségeinek, szakmai megjelenési lehetőségeinek megadása, valamint a MÉSZ tagság fiatalítása. A projekt koncepciója annak felmérése is, hogy a fiatalok hogyan működnek együtt, hogyan folytatják a hagyományokat és járulnak hozzá egy hely vagy közösség karakteréhez, milyen válaszokat adnak korunk kihívásaira, hogyan vizsgálják az embernek a természethez és társadalomhoz való viszonyát.
  A kiíró mindig friss válaszokat várt változatos műfajokban az országra vagy egy sajátos hangulattal rendelkező hely építészeti kérdéseire, alkotóközösségek és egyéni pályázók munkáit, a fiataloknak készített kis belsőktől egészen a városi térrel foglalkozó nagyszabású tervekig. A MÉSZ a programot annak alapítása óta eddig nyolc alkalommal rendezte meg. Az évek során több százan pályáztak, és évenként 20-25, eddig összesen 220 nyertest hirdetett a zsűri. A nyertes munkákból minden alkalommal kétnyelvű katalógus készült, és az anyagból készített vándorkiállítás bemutatkozott a MÉSZ székházában, valamint Budapesten és az ország egyetemi városok számos helyszínén: Debrecenben, Győrben, Sopronban, Pécsett; külföldön többek között Nagyszebenben, Madridban, Pozsonyban és Ljubljanában. A díjazottakat kérésükre a Magyar Építőművészek Szövetsége Alapszabálya szerint felveszi tagjai közé. A program minden alkalommal az NKA támogatásával valósult meg.
  A most napvilágot látott katalógus válogatott áttekintést ad az eddigi a nyertes pályaművekből, mintegy összegzi az eddig bemutatott anyagot. Az idén 16 éves – a Csontos Györgyi kurátori munkájával elindított, majd Papp Glória és több év óta Borsos András kurátorok által gondozott – f_f_f program 2023-ban megújult formában mutatkozik meg, hogy még népszerűbb legyen a fiatalok körében, igazodjon a mai szakmai és média környezethez és továbbra is megjelenési felületet biztosítson a sikeres és minőségi építészeti alkotói tevékenységek elindításához.