Földalatti minimál

Az M3 négy állomásának megújulása

Építészek: Erő Zoltán, Csapó Balázs, Hartmann Gergely, Kármán Anikó, Polonyi Viktor, Szilágyi Klára, Bretz Annamária
Szöveg: Tatai Mária
Fotók: Hlinka Zsolt

2020 októberében átadták a hármas metró négy régi-új megállóját: a Határ út, a Pöttyös utca, az Ecseri út és a Népliget állomásokat. A hármas metró 1970 és 90 között épült. A Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti szakaszt 1980-ban adták át. A mostani rekonstrukció 2017-ben kezdődött és a tervek szerint 2022-ig tart, és többek között gépészeti, közlekedéstechnikai, tűzrendészeti és akusztikai megújulást is jelent.
A térrendszerben alig van változás, viszont az akadálymentesítés liftjei kedveltek lesznek. Szempontunkból a megváltozott látvány az érdekes: szebb lett-e, jobb lett-e vajon? Ha a félhomályos és lehasznált peronokra gondolunk, igent kell mondanunk, a hetvenes évek stílusának eltűntét pedig valószínűleg kevesen fogják megsiratni. (…)
Világunk gyorsuló változásainak megfelelően közönségforgalmi létesítményeink elavult szerkezeteit, gépészetét mindenképp időnként korszerűsíteni kell, s ezzel együtt a kinézetüket is érdemes újraértelmezni. Esetünkben az új kialakítás minimalistább, áramvonalasabb lett a réginél, jobban illik a mai, felgyorsult életvitelhez. A burkolatok, a megvilágítás, a berendezés funkcionálisan módosítják a térérzetet, s jól jelzik azt is, hogy éppen merre is járunk. Sokan nap mint nap akár jelentős időt is eltöltenek utazással a metró barlangrendszerének absztrakt terében – többnyire mobilozásba merülve –, ezért is jó, hogy néha, a megállásoknál fel-feltekintve azonnal tudni lehet, hol is vagyunk. Igen, a négy új megálló határozottan jobb lett, s mai ízlésünk szerint
szebbnek is mondható.

 

Megbízó: BKV Zrt. – MFPI
Kivitelező: STRABAG Zrt.
Generáltervező: FŐMTERV Zrt., Kovács László
Építész generáltervező: Erő Zoltán, Csapó Balázs, Hartmann Gergely, Kármán Anikó, Polonyi Viktor, Szilágyi Klára, Bretz Annamária; Paragram Stúdió Kft., Palatium M4 Projekt Kft.
Akadálymentesítés: Babits Bernadett, Szabó Henriett
Bútorok: Kosztolányi Zsolt, Klopp András – A Plusz Stúdió Kft.
Padok: Varga Péter István, Nagy-Mihály Márk, Juhász Rozália, Vajda Szabolcs – VPI Kft.
Utastájékoztatás: Bukovics Zoltán, Dávid Gábor

Népliget, Ecseri út és Határ út állomások:
Bright Field Studios Ltd.
Építész tervezők: Antal Máté, Hajnal Soma, Tóth Zoltán
Építész munkatársak: Szántay Zsófia, Fábry Katalin, Mottl Rita, Palkó Szilvia, Nikl Judit
Grafika: Fábry Katalin, Tóth Zoltán, Sall Fanni, Novotny Dóra, Antal Máté, Hajnal Soma

Pöttyös utca állomás:
Bognár Kft., PARAGRAM Stúdió Kft., A Plusz Stúdió Kft.
Építészek : Brückner Dóra, Gurdon Balázs, Kosztolányi Zsolt