• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kulturális misszió

  Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, Budapest

  Építész: Vasáros Zsolt
  Szöveg: Kiss Tamás
  Fotók: Danyi Balázs

  Hivatalosan is átadták Budapesten az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot. A komplexum a Városliget tőszomszédságában, egykori kórházi területen, barnamezős beruházás keretében, a Liget Budapest projekt egyik elemeként létesült. Feladata nem kevés: három múzeum, köztük a Szépművészeti nemzetközi mércével is igen jelentős műtárgyanyagának végre méltó raktározási és feldolgozási körülményeket kínál.

  A komplexum régóta meglévő igényt teljesít: a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum intézményi háttérbázisának ad otthont, amely ideális és korszerű körülmények mellett biztosítja a szakmai kutatómunka, a műtárgy restaurálás és konzerválás, illetve a szakszerű raktározás körülményeit. A ház funkciója hibrid jellegű: a tudományos, irodai munkák és az üzemi jellegű műtermi, labormunkák közös metszete. A tervezési program felállítását tervezést gondosan előkészített tanulmánymunka előzte meg, elsősorban az érintett szakterületek képviselőinek tapasztalataira, a szakirodalomra, illetve a hasonló intézmények részletes megismerésére támaszkodva. Az OMRRK – mint intézmény és mint létesítmény – egyedülálló kulturális missziót teljesít. Olyan küldetést, amely közös kultúránk egy részének megőrzését és ápolását tűzte zászlójára, a mindennapi ember számára alig észrevehető módon. A ház különleges érdeme, hogy nem próbál túlteljesíteni a benne rejlő műtárgysokaság jelentőségén. Saját horderejét rendeltetésének tudatában állapítja meg, s így mutat a külvilág felé szigorú komolyságról valló építészeti karaktert.

   

  Generáltervező: Narmer Építészeti Stúdió
  Felelős tervező: Vasáros Zsolt DLA
  Projektvezető építész: Megyesi Zsolt
  Építészek: Sasvári Áron, Somlai Anikó, Bandur-Juhász Emőke, Nagy Gábor
  Építész munkatársak: Véner Ágnes, Eiszrich Ágnes, Gáll András, Kováts Petra, Kőnig Anna, Krauth Veronika, Vasáros-Lévai Melinda, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Szabó Anna, Mayer Tamás, Sági Gergely, Szabó Réka, Bálint Adrienn, Békés Ádám, Tari Bálint
  Infografika-szignalizáció: Brotesser Zsuzsanna, Zsarnóczky Renáta
  Tájépítészet: Müller Krisztina
  Szabályozási terv: Dr. Nagy Béla
  Projektmenedzsment : Óbuda Group–Liget Mérnök Konzorcium
  Generálkivitelező: Strabag Építő Kft.
  Megbízó: Városliget Zrt.