• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Sorakozó

  Vörösmarty Mihály Gimnázium új tornaterme, Érd

  Építészek: Turi Attila, Terdik Bálint
  Szöveg: Csóka Balázs DLA
  Fotók: Kedves Zsófia

  Törött padok, szakadt linóleum és a kötél valahogy mindig túl magas… Sokunk emlékképei az iskolai tornatermekről, már amikor éppen nem a folyosón kellett a békaugrást gyakorolni, az osztályban tanítani próbáló tanárok nagy örömére. Amikor néhány éve bevezették a mindennapi kötelező testnevelési órákat az általános öröm mellett mindenkiben felmerült: hol lehet még tornaórát tartani?
  Erre a kérdésre született válaszként 2014-ben a magyar állam mint fenntartó „Tanterem, tornaterem és tanuszoda” fejlesztési programja, amelynek első üteme lassan lezárul és időközben elkezdődött a második ütem is. Ennek eredményeképpen számos tornaterem és tanuszoda készült el az ország különböző részein, olyan településeken, ahol korábban nem voltak megfelelő körülmények a tornaóra megtartására. Így olyan, akár 1000 fős településeken javulhattak jelentősen az iskolai oktatás körülményei, amelyeken komoly népességmegtartó képességet jelent az új tornaterem.
  A beruházó a helyszíni építészeti karakterhez igazítandó mintatervek elkészítése mellett döntött, részben gazdaságossági, részben a fenntartás megkönnyítése érdekében (a tornatermek a helyi önkormányzat tulajdonába kerültek, a jóval bonyolultabb gépészetet tartalmazó tanuszodák fenntartója azonban minden esetben a magyar állam). Ez a döntés kérdéseket vethetne fel a helyi tervezők kimaradása okán, azonban az elkészült épületek minőségi és tartalmi egyenletessége igazolja az eredeti szándékot.

  Építészek: Turi Attila, Terdik Bálint
  Építész művezetés: Csóka Balázs
  Statika: Pongor László
  Elektromos tervező: Kovács Lászlóné Homonnay Zsuzsanna
  Gépészet: Pacher László, Komarovszky Henrik
  Tűzvédelem: Horváth Lajos
  Építtető: Nemzeti Sportközpontok, Kovács Norbert főigazgató