• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Szerves folytatás

  Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport- és konferenciaközpontja, Felcsút

  Építész: Dobrosi Tamás
  Szöveg: Botzheim Bálint
  Fotók: Dobrosi Tamás

  A magyarországi szerves építészet kapcsán leginkább Makovecz iskolateremtő házairól mondható el, hogy a modernizmusban gyökerező mainstream építészet értelmezési tartományán kívül járnak. Fal, tető és tektonika helyett épületlényben és morfogenezisben gondolkodnak.
  Az ősformák nagy jelentőséggel bírnak a magyarországi szerves építészetben. Makovecz Imre 1983-as váci kiállításának katalógusában közölte azt a kiáltványt, amelyben megnevezi a szerves építészeti gondolkodás és világszemlélet elemeit. A hat pont közül az első a növényi, állati és emberi metaforák keresése mint a szerves építészeti gondolkodás alapja. Makovecz munkássága során maga is tudatosan kereste az ősi formaelemeket, továbbfejlesztette, saját formanyelvet alakított ki belőlük. Ehhez számos forrásból merített inspirációt, többek között Karl Blossfeldt növény fotográfiáiból. Az ősi formakincs elemei a népművészetből ismertek és kiolvashatók, azonban Blossfeldt újszerűen, megtisztítva mutatja meg a lényegüket: a formai őstípusokat. Makovecz Blossfeldt fotóira alapozva készített montázst és épületplasztikát a 2000. évi Velencei Biennáléra.
  A növényi metaforák alkalmazásának kiváló példái a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia korábban elkészült felcsúti épületei, melyeket Dobrosi Tamás részben még mesterével Makovecz Imrével közösen tervezett (lásd MÉ 2011/2 és MÉ 2014/5). A most elkészült új sportközpont közvetlenül a Puskás Akadémia épülete és a Pancho Aréna mellett épült fel, azzal a céllal, hogy a futballisták komplexebb tréningjéhez megfelelő feltételeket kínáljon. A Testnevelési Egyetemmel kötött megállapodás értelmében a testnevelő tanári pályára készülők is gyakorlási lehetőséget kapnak itt.

  Felelős építész tervező: Dobrosi Tamás
  Építész munkatársak: Király László, Kónyi-Kiss Botond, Szegedi Antal, Törekiné Bakó Krisztina, Orbán Oszkár, Arnóczki Imre Balázs
  Belsőépítészet: Dobrosi Tamás – Dobrosi Építész Kft., Kónyi-Kiss Botond, Király László
  Látványtervezők: Horváth Éva – Aron Art Kft., Bombicz Tamás
  Tartószerkezet: Pongor László – Pond Mérnökiroda Kft., Donáczi Péter, Erdész Katalin, Balogh Andrej, Szász Endre, Fülöp Orsolya
  Épületgépészet: Nagy László – NNGáz Kft.
  Épületvillamosság: Hegedűs István – Albatrezor Kft.
  Tűzvédelem: Szigeti Péter
  Konyhatechnológia: Harangi Katalin – Artakim Kft.
  Megbízó: A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány