• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A környezettudatosság jegyében

  Solymár, családi ház

  Építész: Kubinyi György, Gaál Éva
  Szöveg: Abaházi Katalin
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Fotó: Bujnovszky Tamás

  Egy ház legyen „hű helyszínéhez, hű környezetéhez, és lakóinak életformájához.”
  Frank Lloyd Wright

  A fenti mottó szellemében a solymári családi ház tervezésében természetes alapállás volt a low tech / low budget koncepció. A gondolat nem új, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a lakókat és az építészt részben a hagyományos, népi építészet, másrészt a modern, de ugyanúgy funkcionalista Bauhaus építészete inspirálta.
  Az inspirációnak nem csak ízlésbeli és praktikus okai voltak, hanem érzelmi is. Ebben a házban benne van a kontinuitás és az állandóság érzése is, a lakók korábbi élethelyszínei a gyerekkortól napjainkig: Vidéki – falusi – házak, újlipótvárosi Bauhaus-ház, belvárosi eklektikus bérházak. Ennek eredményeként ez a ház is eklektikus, de mégis minimalista a szó valódi értelmében.
  Az eredeti elképzelés szerint (majdnem) minden bontott anyagból készült volna, de a realitás közbeszólt. Kiderült, hogy ez a romantikus szemlélet lényegesen megnöveli a költségeket. Így a külső határoló falakat 38-as porotherm téglából, a belső válaszfalak bontott téglából húzták fel. A határoló falak egyszerű, hagyományos vakolatot kaptak, kívül-belül mészfestékkel, a belső válaszfalak anyaga bontott tégla. Ezt nemcsak esztétikai szempont indokolta, hanem az is, hogy sok négyzetméter vakolás, festés is megspórolható ezzel a megoldással – és bármikor lemeszelhető, ami újabb variációs lehetőség.

  Építészek: Kubinyi György, Gaál Éva – Archimedia Kft.
  Statika: Kaknics Tamás
  Kivitelező: Precíz Bau Bt.