• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Cities Revis(it)ed

  A város újrafelfedezése

  Szöveg: Kissfazekas Kornélia

  cities revisited

  „…Nem voltak egyes külön épületek, amelyek a szívéhez nőttek, hanem az egész… életének legnagyobb városélménye volt. Céltalanul és kétségbe esve bolyongott, azzal az érzéssel, hogy a város még ezer és ezer csodálatos részletet rejteget..”
  (Szerb Antal: Utas és holdvilág)

  Utazunk. Ki így, ki úgy. Van, aki hosszasan készülődik, bedekkert lapozgat, bejelöli az érdekesebb látnivalókat, útvonaltérképeket készít. Tudja, mikor, hol vannak a fontosabb kiállítások, számon tartja a folklór-fesztiválokat, melyekre érdemesnek gondolja a programját rászervezni. Ki nem hagyná a városokhoz kötődő, közismertebb nevezetességeket. Mások – ők vannak kevesebben – céltalan lődörgést terveznek, a spontaneitásban, a hirtelen, ötletszerűen felkeresett helyekben, a váratlanul megélt pillanatokban hisznek.
  Utazgatunk már évszázadok óta, de csak az 1800 évektől vagyunk a szó mai értelmében is turisták. Előtte kíváncsi gazdag római polgárok voltunk, akik útra keltek, mert látni akarták a görög vagy egyiptomi kultúrát. Később zarándokok, akik a megtisztulást és a bűnbocsánatot remélve vándoroltak át egész Európán. Majd angol vagy amerikai ifjak, kiket jobb sorsuk és a közszokás világot látni küldött a Grand Tourra, többek közt Párizst, Velencét, Firenzét, Rómát bebarangolni és tanulmányozni. Vagy csak egyszerű kalandorok. Aztán jött Thomas Cook, és hirtelen turista lett belőlünk, akiknek attól kezdve nem csak az utazását szervezték meg, hanem a programjait és a szálláshelyeit is. Vezetőt adtak mellénk, csoportokba rendeztek minket és tematizálták a programjainkat. Megmondták, mit érdemes megnézni, odavittek és összegezték a legfontosabb tudnivalókat. Előkészítve, megdolgozva kaptuk az élményt. Így lettünk a tömegturizmus, az „utazásszervező és utazásközvetítő szektor” és egyben egy új tudomány és kutatási terület célcsoportja. Persze érhető. Sokan vagyunk, és a világban zajló, nehezen követhető mozgásaink nyomán létrehoztuk a világgazdaság legnagyobb iparágainak egyikét, az autóiparral és az energiaiparral konkuráló és remekül prosperáló turizmust.