• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Elytra Filament Pavilon

  Victoria & Albert Museum, London, 2016. 05. 18. – 11. 06.

  Szöveg: Borsos András

  elytra

  Egy különleges, műanyag szálakból összeállított építmény alá lehetett leülni 2016 nyarán a londoni Victoria & Albert Múzeum udvarán. A biomimikri elvén alapuló, a bogarak fedőszárnyainak a formáját követő, 3D nyomtatással felépített pavilont robotok készítették.
  A projektet megalapozó négy éves építészeti és mérnöki kutatás azt vizsgálta, hogyan használhatók emberi építésre az élővilágban előforduló szálszerkezetek. A 200 m2-es könnyűszerkezetet a természet formái inspirálták, elsősorban a bogarak fedőszárnyainak (a biológiában használatos nevükön: elytra) számítógépes modelljein alapuló hálót alkotó szálakból felépülő struktúrák. A 3D nyomtatással létrehozott pavilon 40 hatszögű karbonszálas elemből (filament) áll, melyeket a Stuttgarti Egyetemen egy robot készített, majd helyeztek el a londoni múzeum kertjében.
  Az Elytrát a tervezők alakváltó szerkezetként képzelték el, amelynek kiterjedését a látogatók forgalma határozza meg, ennek megfelelően a szerkezet is változik. A pavilon rendkívül sikert aratott, mivel az újabb és újabb elemeket a robot a közönség szeme láttára nyomtatja, tekercseli a műanyag szálakból. A pavilont Achim Menges és Moritz Dörstelman fiatal német építészek készítették Jan Knippers szerkezettervezővel és a kiterjedést meghatározó Thomas Auer klímatervezővel. „Kutatási projektünk alapja az élő szervezet. Az volt a legizgalmasabb, ahogy a robotikát felhasználva 3D nyomtatással élő organizmusok viselkedését tudtuk rekonstruálni egy pókhálóhoz hasonlítható karbonszállal. Érdekes tapasztalatunk volt, hogy az élővilág és a mérnöki tudományok mennyire egyenrangúan alakítják egy építészeti projekt megvalósulását. Tulajdonképpen egy újabb ipari forradalom születésének lehetünk a tanúi” – mondta a megnyitón Achim Menges.