• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gyógynövények ölelése

  Gyógynövény Völgy Látogató és Oktató Központ, Zánka

  Építész: Krizsán András
  Szöveg: Kerner Gábor
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  zanka1

  Lehet e napjainkban ipart telepíteni egy Nemzeti Parkba? Lehet e a természet kincseiért olyan házakat építeni, amelyek azon túl, hogy szolgálják a vállalkozó akaratát, képesek igazodni egy történelmi település szerkezetéhez?
  Szokatlan szerkezetű település Zánka. Valahogy nem úgy fejlődött, mint a többi ősi falu a Balaton körül. Errefelé a régi falvak központja általában a középkorban vagy később épült templom és a környéke, amelyeket halmazoknak hívjuk. Zánkán ellenben a falu szélére került a 12. századi templom, és az utcák, házsorok innen indulnak délre a part felé, vagy keletre, megcélozva a hajdani „úttörővárost”. Ez utóbbi jelentett mindent az elmúlt évtizedekben: fejlesztést, fejlődést, munkahelyet, megélhetést a község lakóinak. Csakhogy ennek semmi köze nem volt a falu organikus fejlődéséhez, a régi településen szinte alig történt valami – a sűrűsödő nyaralókon, a Balaton part beépítésén és néhány szolgáltatáson kívül.
  Ennek a megbillent településnek mégis a legizgalmasabb pontja a református templom környéke, hiszen amikor a Káli-medencéből átjutunk a zánkai oldalra, a Balaton látványán kívül a templom nyugati bütüje ragadja meg az ember tekintetét.
  Így volt egészen addig, amíg nem történt itt gyökeres változás. Magam is rendszeresen ebből az irányból érkeztem Zánkára és mindig eszembe ötlött Takács Ferenc, a gyógynövények nagy tudora, aki teáival, gyógypálinkájával többször is kigyógyított valamilyen hektikámból. Mindig házának előszobájában fogadott, ahol ezer zacskó és ezer illat között mesélt az itteni kincsekről: a gyógyító növényekről. Már akkor éreztem, hogy a tudása bőven kinőtte már lakóházát és sokkal többre érdemes az ő tanítani való gazdagsága.

  Építész: Krizsán András DLA – MODUM Építésziroda Kft.
  Építész munkatársak: Takács Gabriella, Nagy László
  Statika: Medek Ákos, Szarka Gergely – MEDEK Iroda Kft.
  Épületgépészet: Rosza Csaba – PUMPERO Bt.
  Elektromos tervező: Kovács Zsuzsa – QUALIKO Kft.
  Tűzoltó szakmérnök: Segesdi Ferenc
  Kivitelező: Szegő László – Bordatore Bt.
  Műszaki ellenőr: Epres Róbert
  Megbízó: SF Alapítvány