• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Idézőjelek

  A gödi piarista szakiskola új műhelyépületei

  Építész: Golda János Szöveg: Okrutay Miklós Fotók: Radnóczi László

  Az első élmény a Duna-parti csend, a hatalmas fák alkotta liget mögött felderengő folyam békessége. Aztán kicsöngetnek, egy rutinos hangmérnök trükkjének tűnik, ahogy fokozatosan erősödik a zsivaj. Jellegzetes kék munkaruhás srácok kisebb-nagyobb csoportja áramlik a következő óra helyszíne felé, az egyik osztály épp futballozni kezd, tornaórájuk lesz az iskolaudvaron.

  A gödi piarista szakiskola gyönyörű helyen kezdhette meg a működését. Az oktatási célra átvett épületek zaklatott, kétes minőségű együttese elmúlt évtizedek lenyomata, a historizáló villa parkjába telepített pavilonok, műhely- és oktatási épületek csoportja építészeti értelemben fájdalmasan értékelhetetlen. Ebben a megszokott káoszban már a rendteremtés szándéka is elismerésre méltó, a piaristák és Golda János építész ismételt együttműködése pedig ígéretes jövőt előlegez meg.
  Elsőként a területet keletről határoló lakatosműhely újult meg, lényegült át. A korábbi földszintes, lapostetős épület szinte minden irányban bővült. Kishajlású, félnyeregtetős emeletráépítést kapott, benne torna- és tantermekkel, a terepviszonyokat jól kihasználva dupla belmagasságú új műhellyel megtoldva, hátulról a műhelyeket kiszolgáló, félnyeregtetővel csatlakozó egyszintes raktárak sorával. Minden mozdulat racionális, érezhető az ésszerűség, vagy akár a kényszerű megfontoltság. Kicsit talán nyomott belmagasság az emeleten, feszengő alapterületű fél-tantermek – mégis az építészeti teret rendező mozdulatok nyugodtsága a meghatározó. És az, ahogyan a korábbi sematikus „kockaépület” átlényegül, megtalálva helyét a fák alatt, a kert csendjében. Innen tárul fel az iskolaegyüttes a megérkezéskor, és az első rácsodálkozás az, ahogy az átépített lakatosműhely túlfuttatott tetősíkja vissza-visszalép, kerülgeti a ház előtti magasba törő feketefenyőket.

  Vezető tervező: Golda János – M- Teampannon Kft.
  Építész tervezők: Buella Csaba, Kertesy Bálint, László Tamás, Radnóczi László – R-124 Műhely Bt.