• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Két főszerepben

  Ludovika Akadémia, Budapest

  Építészek: Szalay Tihamér, Mányi István
  Szöveg: Csontó Sándor
  Fotók: Zsitva Tibor

  ludovika1

  A reformkori Pest legszebb arcát talán Pollack Mihály két pazar klasszicista épülete őrzi: a Magyar Nemzeti Múzeum és kistestvére, az 1836-ban elkészült – de csak 1872-ben birtokba vett – Ludovika Akadémia. Utóbbi sem kevésbé látványos, sőt: 2014-ben, frissen felújítva ismét lenyűgöző és monumentális a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új központjának helyet adó történelmi főépület.
  Az I. Ferenc császár feleségéről, Ludovika királynéról elnevezett intézmény annak idején közadakozásból valósult meg, a névadó 50 ezer forintos summával járult hozzá az építkezéshez. Napjainkban a Ludovikát kormányrendelet alapján, 4,7 milliárd forintból stafírozták ki, nem sajnálva pénzt és energiát, hogy méltó helyen tanuljanak a leendő honvédtisztek, az államigazgatás és közszolgálat hivatalnokai és rendőri főtisztjeink. Egyik kiemelt eleme annak a történelmi restaurációs folyamatnak, amelyikbe a Honvéd Főparancsnokság, a Várkert Bazár (e kettőről a beszámolót lásd lapszámunkban – a szerk.) és a Kossuth térre tervezett Parlament Látogatóközpont (MÉ 2014/9) is beletartozik.
  A Szalay Tihamér és Mányi István által megálmodott nagyszabású rekonstrukció olyan tökéletesen, az avatatlan szem számára szinte észrevehetetlen módon sikerült, mintha az épület egységét, megjelenését befolyásoló átalakítás nem is történt volna. Valóban nem: a rekonstrukció tökéletesen alkalmazkodik a korábbi történelmi elemekhez és megfelel az új feladatok által előírt követelményeknek. A mértéktartó és értő beavatkozásoknak köszönhetően a felsőoktatási funkciót úgy sikerült bevinni az épületbe, hogy mellette a múzeumi jelleg is megmaradt, a két szerepet a Ludovika zavartalanul, egymással párhuzamosan is el tudja látni. A főbejárat a korábbi múzeumi kapu helyett csak az egyetemi részhez vezet, ahogy mostantól az eredeti lépcsőházak is az egyetemi funkciót szolgálják.

  Építészek: Szalay Tihamér, Mányi István
  Statika: Fekete Szabolcs – MD Studio Kft.
  Mélyépítés: Radványi László – BOHN Kft.
  Belsőépítészet: Gergely László – Studio-G Kft.
  Gépészet: Temesvári László – Temesvári Tervező Kft.
  Tűzvédelem: dr. Bánky Tamás – Bánky és Bánky Bt.
  Statikus szakértő: Zámbó Ernő – Statikus Mérnöki Stúdió Kft.
  Konyhatechnológia: Kuruczné Szabolcs Gizella – Design Studio Kft.
  Akusztika: Kotschy András – Kotschy és Társai Kft.
  Környezetvédelem: Kutas József, Gulyás Ágnes, Kotschy András, Holéczy Gézáné – OXINIT Bt.
  Építtető: Nemzeti Közszolgálati Egyetem