• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Maradj a földön

  Stay on the Ground – Let your Mind Rise
  A philadelphiai Athenaeum pályázata, 2014, III. helyezés

  Terv és szöveg: Palotai Dániel

  palotai1

  A philadelphiai Athenaeum által kiírt pályázat arra az általános kérdésre kereste a választ, hogy a könyvtárak 2050-ben hogyan és milyen jellegű igényeknek fognak eleget tenni. A pályázati felhívás három kiemelt feladatot fogalmazott meg: az új intézmény hogyan tudja majd szélesebb körben továbbadni a tudásanyagot; az új épület hogyan válhat Philadelphia büszkeségévé; valamint azt, hogy a 200 év alatt összegyűjtött építészeti rajzokat és kéziratokat hogyan lehet biztonságosan bemutatni a jövő digitális világában.
  A könyvtár funkció az elmúlt évszázadokban folyamatosan változott, új elemekkel bővült. Az intézményeknek a tudásanyag megőrzésén és közvetítésén túl a helyi és távolabbi közösségek sokoldalú igényeit is el kell látniuk, emellett megfelelő helyet kell biztosítaniuk oktatási, nevelési és szórakoztatási eseményeknek. A mindennapi élet tevékenységeit befogadó könyvtárak a munka és az otthon köztes állomásává válhatnak.
  Az amerikai városokra jellemző, merőleges vonalakból álló, szigorú rendet sugalló hálós telekosztás Philadelphiában is megfigyelhető. A telkek és tömbök struktúrájához hasonlóan az új könyvtárat a pályamű egy egységes raszter segítségével alakította ki. A háló elemei meghatározzák az alaprajz vonatkozásában az egyes funkciók helyeit és méreteit, a metszetek és homlokzatok magassági viszonyait, valamint a tárolók nagyságát. Az egységes szerkesztés erős és koherens kapcsolatot teremt az épület elemei között.