• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • 7. Budapesti Építészeti Filmnapok

  Toldi Mozi, 2015. március 5-8.

  filmnapok

  Idén márciusban hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Építészeti Filmnapok. A fesztivált a KÉK – Kortárs Építészeti Központ nyolc évvel ezelőtt azzal a céllal indította útjára, hogy a kortárs építészet, urbanisztika és design legfontosabb kérdéseit a film médiumán keresztül hozzuk közelebb a közönséghez. Azóta kiderült, hogy a felhívásukra érkező és a látókörünkbe kerülő filmek sokkal többet tudnak ennél: olyan nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket fednek fel az épített környezetben, amelyek segítségével teljesen másképpen tudunk tekinteni a körülöttünk élő városra. Amelyeken keresztül felfigyelünk a városi élet problémáira, hiányosságaira, és felfedezzük a városi térben, társadalomban, közösségekben rejlő kihasználatlan lehetőségeket.
  Az idei Filmnapok legfontosabb célja, hogy felrázzon és olyan szempontokat adjon, amelyek cselekvési lehetőséget biztosítanak egy jobb városi élet, jobb városi környezet megteremtésére. A kiválasztott kísérleti- és dokumentumfilmekben erős hangsúly kerül a közösségi élet- és lakásformákra, a kollektív, saját kézzel való alkotás folyamataira, a használat-központú, alkalmazkodni képes városokra és épületekre, a városainkban sajátos zárványként élő díszletvárosokra: a vidámparkokra és városmásolatokra, az autóknak átengedett városrészeket meghatározó infrastruktúra-szörnyekre és a kelet-európai politikai átalakulások építészeti nyomaira.
  A márciusi BÉF különlegessége, hogy a filmek nagy részét rendezőik jelenlétében vetítik, és vendégük lesz két sztárépítész is, Herman Hertzberger és Isay Weinfeld személyében. Hasonlóan a korábbi évekhez, a fesztivál idén sem korlátozódik a Toldi mozi tereire: a fesztivál záróeseményeként az elmúlt év egyik filmes kísérletét, a Wim Wenders által kezdeményezett, és Wenders mellett Michael Glawogger, Michael Madsen, Robert Redford, Margreth Olin és Karim Aïnouz rendezésében megvalósult 3D épületportrékat mutatják be az Uránia moziban. A nyitóesemény hangulatát pedig a tavalyi siker után ismét Budapest főépítészének dj szettje alapozza meg.

  Program és további információk: filmnapok.kek.org.hu