• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A makkos fazártól az ágasfáig – a Kisalföld népi építészete

  A győri Hild József Építőipari Szakközépiskola
  Kiállítás és konferencia
  FUGA, 2015. március 2-8.

  kisalfold_fuga

  Konferencia – 2015. március 2.

  11:00 A Kisalföld népi építészete
  Előadó: Dr. Filep Antal (etnográfus, muzeológus), Tanai Péter (muzeológus, néprajzkutató, tanár), Dr. Veöreös András (műemléki szakmérnök, egyetemi docens)

  11:50 Az épített örökség és védelme
  Előadó: dr. Nagy Dénes (MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottsága társelnöke, matematikus), Tar Gyula (igazgatóhelyettes, NAKVI), Román Árpád (faipari mérnök, Szentendrei Néprajzi Múzeum)

  13.00 Építészeti felmérések, és ami azokon túl van…
  Előadó: Köninger Szilárd (Junior Príma Díjas építész), Kiss Benjámin és Zsédely Tamás Holló valamint Lu Tong Xintia és Nánai Zsombor és Tóth Gergő (tanuló)

  Kiállítás megnyitó: 2015. március 2, 14:00
  Megnyitja: dr. Cseri Miklós (az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős helyettes államtitkára)

  A győri Hild József Építőipari Szakközépiskola A makkos fazártól az ágasfáig – a Kisalföld Népi építészete címmel bemutatkozó kiállítást rendez a FUGA-ban. A kiállítás képanyaga a Hild József Szakközépiskola építészeti felmérő táborainak eredményeit mutatja be különböző fotódokumentációk, felmérési rajzok formájában, természetesen a teljesség igénye nélkül, de egységes képet adva az intézmény ez irányú értékmentő tevékenységéről. A Hild József Építőipari Szakközépiskolában több mint 15 éves hagyománya van a nyári építészeti felmérő táboroknak. A hosszú évek alatt értékes dokumentumok, tárgyi emlékek gyűltek össze. A táborokban végzett munka nyomán mára a Kisalföld több falujában elvégzett településszerkezeti vizsgálatokon túl műemléki védettségre érdemes lakóházak, porták, szakrális kisemlékek felmérésére, dokumentálására került sor, melyek közül néhány ma már csak a bemutatott tablókon látható. A kiállítás tematikusan mutatja be a Kisalföld különböző tájegységeinek, mint az Alsó-Szigetköz, a Fertő kultúrtáj, a Rábaköz, a Sokorói-dombság, vagy a Tóköz jellegzetes népi építészetét, illetve kitekintést nyújt más vidékekre is, mint Külső-Somogy vagy a székelyföldi Sóvidék.