• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Eltűnő remekművek

  Az orosz faépítészet pusztuló emlékei
  Néprajzi Múzeum, 2013. július 9 – szeptember 8.

  „Akik a kápolnákat nem becsülik, nagy templomokra sem méltók…”

  Kevés hírverés jut(ott) a Néprajzi Múzeumban a budapesti Orosz Kulturális Központ szervezésében létrejött időszaki tárlatnak, pedig a kiállítási anyag varázsos területre hív. A közel ötven molinón építészek, restaurátorok megőrző tevékenységének monográfiába illő bemutatását látjuk, nemzeti parkok, szabadtéri néprajzi múzeumok gyűjteményeit, falusi szent helyeket, de lakóházat, gazdasági épületet, szélmalmot, még erődöt is, az orosz faépítészet értőn megmentett archaikus emlékeit a 15. századtól. A mesterségbeli, kiemelten az ácstechnika ismeretei mellett néprajzi utalások is – olykor túlságosan – színesítik a mai napig megtartott hagyományok bemutatását.
  A kiállítás egyfelől igényes, másfelől egyenetlen, nehezen adja át a képi hangulatokat hitelesítő, rendkívül gazdag ismeretanyagát. Akinek még marad a szöveges ismertetőből, böngészheti a mellékelt magyar fordítást… de hiányzik egy térkép is, hogy a megóvott kincsek építészeti szépségein túl – a finn és norvég határoktól Udmurtföldig – a területi összefüggéseket is látni lehessen. Nincs említés az UNESCO kulturális Világörökségi Listájáról sem, pedig a kiállításon is kiemelt Kizsi pogoszt, a gyönyörű templomegyüttes 1990 óta méltán szerepel benne. A faépítészet majd’ legszebbike, a huszonkét ezüstözött hagymakupolás és a másik kilenc kupolás templom valódi vetélytársa akár a moszkvai Vörös tér székesegyházának, annak egyedi formájú, színpompás hagymakupoláinak is. Boronafalak, hagymasisakok fából, szépséges égboltmennyezetek, mondák emlékezete, és leginkább a fának, mint építőanyagnak a tisztelete – a megtartó igyekezet ezen a kiállításon még azt is megérinti, akinek nincs nosztalgikus emléke az 1970-es évek végén – Kárpátalján túlra merészkedve – titkon megcsodált fatemplomokról.
  Az Oroszországi Faépítészeti Emlékek Megóvásáért Alapítvány honlapján (www.woodenheritage.ru) és szeptember 8-ig a Néprajzi Múzeumban csodálhatók meg a több évszázados örökség megmaradásának és továbbélésének példáin.

  Koczpek Irén

  A kiállítás megnyitójára 2013. július 8-án 17 órakor kerül sor a Néprajzi Múzeumban.

  Köszöntőt mond Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Platonov Valery, az Orosz Kulturális Központ igazgatója, az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetségének kulturális tanácsosa.

  A kiállítást megnyitja Kapusztina Marina, az Oroszországi Faépítészeti Emlékek Megóvásáért Alapítvány felügyelőtanácsának elnöke.