• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Helyi Építészeti Örökség

  Építészeti nívódíj 2010

  Negyedik alkalommal adták át a Helyi Építészeti Örökség építészeti nívódíj pályázat díjait. A pályázatra idén tíz helyszínről 11 pályamű érkezett. A Bíráló Bizottság három beadott munkát javasolt díjazásra és három pályaművet részesített díjazás nélküli dicséretben. Az idei díjátadóra a tavalyi pályázat győztes épületében, a balatonfüredi Kisfaludy Galériában került sor. Az eseménnyel egy időben jelent meg az a kiadvány is, amely az előző év díjazottjait mutatja be.
  Makón, az egykori oskolamester házának (Szent István tér 18.) homlokzat felújítása 1.000.000 Ft díjazásban részesült. Az eklektikus stílusú, 140 éves polgárház a városkép meghatározó eleme, utcai homlokzatának felújítása az eredeti építészeti arculat minél hitelesebb megjelenítését célozta meg. Az 1970-es években a dabasi Martinovics téren épült trafik épületének felújítása szintén 1.000.000 Ft díjazásban részesült. Állagromlását és az ennek következtében felmerült lebontás ötletét egy helyi civil kezdeményezés, a TRAFIK KÖR állította meg. Érdekes és jó ötlet a kulturális célú hasznosítás, mellyel az épület is, mint „kiállítási tárgy” lett bemutatva a kortárs építészet emlékeként. Budapesten, a Kiss János altábornagy utcában, Medgyaszay István tervei alapján épült társasházak a második világháború utáni elmaradt felújítások miatt napjainkra igen rossz állapotba kerültek. A felújítás a lakóközösség összefogásával már tíz éve folyamatos, amely most 800.000 Ft díjazásban részesült. A homlokzatokat az eredetinek megfelelő vakolattextúrával, színvonalasan restaurált sgraffittókkal újítják meg.
  Kaposvár városközpontjának rehabilitációja keretében az Önkormányzat igen leromlott állapotából újíttatta fel a Noszlopy Gáspár utca 19. században épült lakó- és üzletházának eklektikus stílusú homlokzatát. A helyreállított homlokzat a városképben is jelentős pozitív változást eredményezett. A gyulai Városi Rendőrkapitányság homlokzatának 1994-ben végzett felújítása nyomán ma is látható jó műszaki állapot az akkori színvonalas kivitelezés eredménye. Az intézmény törekvése továbbra is az épület építészeti és műszaki minőségének megőrzésére. Számos magyar vasútállomást alakítottak át, vagy bontottak le az elmúlt évtizedekben. Meg kell jegyezni, hogy a külső képet ma jellemző szokatlanul erős színkontraszt megfelel az épület eredeti állapotának. A sátoraljaújhelyi állomásépület tehát megmaradt, működik és napjainkban felújítása, eredeti tereinek rekonstrukciója is megtörtént.

  P.E.