• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hidak 2010

  A MÉSZ Sanghajban

  A Magyar Építőművészek Szövetség küldöttsége 2010. augusztus 30. – szeptember 6. között Sanghajban látogat az építészeti kapcsolatok felvétele érdekében. Hudec László, magyar származású építész Kínában is nagyra értékelt hagyatéka lehetőség a magyar építészet illetve építészirodák bemutatása a kínai építészirodáknak és szakmai szervezeteknek, valamint magyarországi lehetőségek bemutatása a kínai befektetők számára. A látogatásra a Sanghaji Építész Szövetséggel (ASSC) együttműködve kerül sor, előkészítésére a Magyar Építőművészek Szövetsége az ASSC képviselőit 2010 augusztusában Magyarországon látta vendégül. A látogatás dokumentumaként a régi-új Magyar Építőművészet kétnyelvű, kínai-angol kiadványt szerkesztett, melyben egy-egy írás olvasható a találkozó programjairól, kiállításairól és könyvbemutatóiról, a modern Sanghaj építészeti karakterét meghatározó Hudec Lászlóról, illetve a magyar építészettörténet kimagasló korszakairól. Az alábbiakban Kálmán Ernő bevezetőjét idézzük:

  A Magyar Építőművészek Szövetsége az olvasókat. 2010 szeptemberében, a Sanghajban rendezett EXPO idején nagy örömmel mutatjuk be a magyar építészetet Kínában. Régi kapcsolatról van szó, hiszen az újkori magyar kultúra időről időre ihletet merít a kínai műveltség hagyományaiból, múltjából és jelenéből. A 2008-ban Torinóban megrendezett UIA konferencia idején személyesen is fölvettük a kapcsolatot a kínai építész szervezettel, a rákövetkező időben számos kínai delegációt láttunk vendégül Magyarországon. 2009-et itt is, az Önök városában is egy különleges alkotó, a Budapestről Sanghajba került Hudec László emlékének szenteltük, több izgalmas közös program és művészeti esemény zajlott le az emlékév keretében Sanghajban is, Budapesten is, ami tovább mélyítette a két ország kortárs építészei közötti kapcsolatot.
  Ezt az egyre szélesedő együttműködést folytatja a magyar építész delegáció sanghaji látogatása 2010. augusztus 30. és szeptember 6. között. A kulturális és építészeti együttműködést szolgáló utazásra a Sanghaji EXPO magyar kulturális hete idején kerül sor, a látogatás helyszíne többek között a MOCA Art Gallery Shanghai. Az ASSC-AHA együttműködés tovább erősíti az UIA-n belül és az egyetemek közötti, folyamatos kínai-magyar építészeti kapcsolatokat – példa erre a magyar Graphisoft Zrt. által fejlesztett Archicad számítógépes program. A magyar műszaki egyetemről indult az Archicad program alkotói éppúgy, mint a huszadik század elején Hudec László, vagy a sanghaji magyar EXPO pavilon témáját adó Gömböc alkotói, vagy azok az építészek, akik a delegációnkkal Sanghajba érkeztek 2010-ben.
  Épített örökségünk, műemlékeink megőrzése a jövő építészetének forrásai, olyan közös ügy, amely úgy Magyarország – mint az Európai Unió tagja –, mint a Kínai Népköztársaság számára közös lehetőségeket rejt. A 2008-as pekingi találkozó után, a fentiek szellemében Sanghaj a színhelye egy közös baráti találkozónak, amelynek során bemutatjuk a Magyarországon megjelent, Hudec László építészetét tárgyaló reprezentatív könyvet, valamint bemutatkozik a magyar és a kínai kortárs építészet. A látogatás célja Hudec László sanghaji épületeinek és Sanghaj építészetének közös felfedezése, majd azok kulturális alapokon történő értékelése egy konferencia keretében, megvitatása és a további együttműködés kereteinek feltárása. Célunk, hogy bemutassuk az Európai Unió egyik legfontosabb programját, a 2013. évi Duna Stratégia fejlesztési tervét, amelynek középpontja, „kapuja” Magyarország lesz. Ezeken túl szeretnénk megismerni a sanghaji kormányzóság területén levő ingatlanfejlesztési és kormányzati elképzelésekkel.
  Mi, magyar építészek 2010-ben Sanghajba hazánk kortárs építészetének nyitott szellemiségét, az épített és a táji örökség megőrzésének hangsúlyos szerepét, az innovatív gondolkodásmódot és az egyetemi oktatásra építő jövőformáló elképzeléseinket hozzuk. Különleges élményekkel fogunk találkozni az Önök hazájában, és bízunk benne, hogy ez a találkozás egy nagy ívű együttműködés kezdete lesz.

  Kálmán Ernő DLA, a MÉSZ elnöke

  Sanghaji programterv

  Hudec László épületeinek meglátogatása az ASSC képviselőivel
  Kínai-magyar építészeti és befektetői találkozó a MOCA Art Gallery-ben
  Könyvbemutató: Jánossy Péter Sámuel – Deke Erh: Hudec László élete és munkássága
  Csejdy Júlia – Csejdy Virág: Hudec László interaktív tudástár

  Filmvetítések és előadások:
  Hudec László sanghaji magyar építész
  Magyar szecesszió, Bauhaus és organikus építészet
  Magyar történeti városmagok
  Vetítettképes előadások:
  1. Műemlékek – a mai magyar építészet forrásai
  2. Kortárs építészet Magyarországon
  3. Urbanisztika, városi létesítmények
  4. Befektetési lehetőségek Magyarországon
  5. Kínai-magyar együttműködés

  A találkozó végén: a MÉSZ, az ASC és az ASSC közös nyilatkozat ünnepélyes aláírása
  Az új sanghaji fejlesztések, a Tongji Egyetem és az EXPO 2010 Sanghaj meglátogatása.