• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • ÉPTÖRT 150

  150 éves a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
  FUGA, 05. 12. – 06. 06.

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke 2020-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját. A kiállítás ennek a gazdag és izgalmas másfél évszázadnak az emlékeiből válogatott. A tanszék múltját meghatározó események, tárgyak és rajzok nem csak tanulságként értelmezhetők, hanem inspirációt is jelentenek a folytatáshoz.
  A BME Építészettörténeti Tanszékének története 150 éve kezdődött, amikor Steindl Imrét professzorrá nevezték ki a Királyi József Műegyetemen. Két évtizeden belül Hauszmann Alajos és Czigler Győző kinevezésével kialakult az Ókor-, Középkor- Újkor Tanszékek struktúrája, amely hosszú ideig a tervezés-oktatásért is felelős volt. A struktúra lényegében a második világháborúig fennállt, utána az építészettörténet-, építészetelmélet- és műemlékvédelem oktatása erősödött meg. 1958-tól egy tanszéken belül, 1972-től 1996-ig intézeti formában.
  A kiállítás a tanszék történetének folyamát egy idővonalon mutatta be, a korszakok építészetének és történetének kontextusában. Ezen az alapvetően szöveges-informatív elemen túl vizuális tartalmakat jelenítettek meg. A működés alapját jelentő tudományos munkákat a 150 év alatt tanszéki munkatársak tollából született könyvek borítói mutatták a FUGA nagytermét középen osztó pillérsoron. A bejárat mellett kis kivetítőkön digitálisan jelent meg, intimebb távolságból szemlélhetően egy fotóválogatás a tanszék életéből és a mai munkatársak terveiből. A tanszéki archívum anyagára alapozva a falakon nagy méretű terveket lehetett látni, részben eredeti, archív rajzokkal, részben projektor segítségével, digitálisan. A jelenlegi oktatásból ízelítőt adva, a hallgatók terveit és makettjeit kis kivetítőkön mutatták be a bejárattól távolabbi rövidebb falon, ahová a helyszínen, egy táblafestékkel alapozott felületen is készültek rajzok a kiállítás ideje alatt. A tárlókban az oktatói munkához kapcsolódó tárgyanyagot mutattak be: régi rajzeszközöket, üvegdiákat, felmérőműszereket, hallgatói puskákat és jegyzeteket.

  Rendezők: Halmos Balázs, Kiss Zsuzsanna, Marótzy Katalin, Zsembery Ákos
  Munkatársak: Fehér Krisztina, Gyöngyösi Eszter, Jobbik Eszter, Kovács Máté Gergő, Ohmacht Petra, Shelemenkov Mark, Somogyi Luca, Vukoszávlyev Zorán, Zslebics Judit