• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Közös modern?

  20. századi középületek Győr-Moson-Sopron Megyéből
  Győr, 2018. október 12. – november 8.

  Fotó: Mezősi Kristóf

  A Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara folytatja a megye 20. századi építészeti örökségét bemutató kiállítássorozatát. A templomok (2014) és a lakóépületek (2016) után most a kiemelkedő (világi funkciójú) középületek kerülnek sorra. A válogatás a harmincas évek elejéről indul, amikor a modern forma- és téralkotás megjelenik a régióban, míg a végpontján a szocializmus éveinek utolsó, nagy léptékű fejlesztései állnak.
  A tárlat a kérdéssé formált cím közös megválaszolására is hív: mennyiben váltak ezek a középületek maradandó, közös építészeti értékeinkké? Mennyire állták ki az idő próbáját, mennyire ismerjük fel ma az értékeiket? Törekszünk-e megőrzésükre, vagy inkább átlépünk rajtuk, és újakat építünk? Közvetett módon az építészeti kifejezés és az alaprajzi szervezés alapján azt is vizsgálhatjuk, mennyire és mikor szolgál egy-egy épület(típus) egyfajta ideológiát, vagy mennyiben általános érvényű a formálása.
  A téma rendkívül szerteágazó; számtalan példa közül válogathattunk. Végül mintegy hatvan épületet mutatunk be, amelyeket funkcióik szerint hét egységre osztottunk. A válogatásnál nem a teljességre törekedtünk, hanem arra, hogy az egyes tematikákon belül egyfajta áttekintést adjunk jellegzetes példák segítségével. Mindezt fekete-fehér, archív képek és (erre az alkalomra készült) színes felvételek segítségével, amelyeket tervek, makettfotók egészítenek ki, sőt több eredeti, a hatvanas években készült, és mostanra felújított, nagyméretű makettet is bemutatunk. A tárlat a Design Hét Győr keretében nyílt meg Győrben. A tervek szerint a következő hónapokban vándorútra indul, hogy a debreceni, soproni és a budapesti közönség is láthassa.
  Szervező: Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara, kurátor: Hartmann Gergely

  Forrás: moderngyor.com