• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kossuth tér 6-8. – ötletpályázat

  Az Országgyűlés Hivatala építészeti ötletpályázatot hirdet a Kossuth tér 6-8 alatti irodaház homlokzataira és a tömegformálására vonatkozó építészeti ötletek,lehetséges megoldások kidolgozása érdekében.

  kossuth_palyazat

  A Kossuth tér 6-8 sz. alatti irodaház 1972-ben épült a Kossuth tér utolsó beépítetlen telkére.

  A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-ban fogadta el a Kossuth tér beépítésére vonatkozó szabályozási tervet. Ebben – ma már nem alkalmazott módon – az épület külső megjelenését oly módon szabályozta, hogy Hültl Dezső műegyetemi tanárral teljes homlokzatot terveztetett, és előírta, hogy a déli térfal három külön telkén megépülő három épület – a mögötte megépülő épület funkciójától, alaprajzi elrendezésétől függetlenül – a megtervezett homlokzattal épüljön meg.

  A szabályozás alapján a tér beépítésével kapcsolatban a FKT szándéka nyilvánvalóan az volt, hogy
  – a Kossuth tér (Országházon kívüli) térfalai egymással összhangban álló, egymásra építészetileg reflektáló módon valósuljanak meg.
  – mind az északi, mind a jelen kiírás tárgya által érintett déli térfal önmagában egységes homlokzati képet alkotó, nagyvonalú megjelenésű legyen.

  Az épület Duna felé – nyugatra – néző homlokzatára vonatkozó eredeti elképzelésekről nem maradt fenn semmilyen információ.

  Az ingatlanon meglévő jelenlegi épület tervezésekor a fenti szabályozást láthatóan nem vették figyelembe (az ekkor már nem is volt hatályos). A megvalósult épület – bár a tervező számos részletben igyekezett a szomszédos épületek és a Parlament homlokzatára, tömegére tekintettel tervezni – sem homlokzatképzésében, sem a szintek számában, sem lefedésében nem követte a Hültl-féle tervet.

  A Kiíró

  – az épület szerkezetéből adódó szükségszerű korlátok között,
  – a korabeli szabályozás mögötti városépítészeti elveket tiszteletben tartó,
  – a mai építészeti elvekkel, anyaghasználattal, formanyelvvel összhangban álló, ugyanakkor
  – időtálló, fenntartható, gazdaságosan üzemeltethető

  új megjelenést kíván biztosítani az épületnek.

  A pályázók feladata az épület, homlokzataira, lefedésére, tömegalakítására vonatkozó olyan építészeti ötletek, megoldási javaslatok kidolgozása, amelyek az épület külső megjelenésével kapcsolatos döntés alapjául szolgálhatnak.

  A PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTEL DÍJA: 50.000 Ft

  A PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA

  A pályaművek díjazására és megvételére bruttó 200.000 EUR áll rendelkezésre

  – A díj legnagyobb összege: 100.000 EUR
  – A megvétel legkisebb összege: 2.000 EUR

  PÁLYÁZATI HATÁRIDŐK

  A pályaművek POSTÁRA ADÁSÁNAK határideje: 2015. november 11.

  Bővebb információ és regisztráció: kossuth6-8.parlament.hu