• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mi dolgunk a budapesti világörökséggel?

  Workshopot és szakmai fórum a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) szervezésében
  2015. június 13-15.

  vilagorokseg

  Tudják-e vajon a budapesti világörökségi területeken járók, hogy az éppen megcsodált vagy akár nap mint nap látott épület, látkép, utca, műemlék a világörökség része? Mi ösztönzi őket arra, hogy itt töltsék szabadidejüket és vajon szerepet játszik-e ebben az UNESCO világörökségi cím? Egyáltalán: mennyire látható a budapesti világörökség mint kulturális és turisztikai védjegy?

  A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) hosszú távú projektet indított azzal a céllal, hogy civil szakmai oldalról támogassa a budapesti világörökségi területekhez tartozó kezelési terv előkészítését és összekapcsolja a témában érdekeltek különféle csoportjait. A kezelési terv elkészítéséről a világörökségről szóló 315/2011 számú kormányrendelet alapján a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ gondoskodik, és ez a folyamat várhatóan 2016 júniusában zárul le.

  A Forster Központtal való együttműködés első állomásaként a KÖME workshopot és szakmai fórumot szervez, amely 2015. június 13. és 15. között zajlik Budapest utcáin és a Közép-Európai Egyetemen (CEU).

  A workshopot John Veverka (USA), az örökséginterpretáció egyik úttörője és világhírű képviselője vezeti (jelentkezni június 8-ig lehet, a felhívás innen letölthető). A kétnapos műhelymunkát szakmai fórum zárja le, melyet 2015. június 15-én tartanak a Közép-Európai Egyetem (CEU) Kulturális Örökség Tanulmányok programjával (Cultural Heritage Studies) együttműködésben. A fórum célja, hogy párbeszédet indítson el azzal kapcsolatban, vajon a látogatók motivációinak ismerete és a lakók megszólítása mennyiben tudja segíteni a budapesti világörökség fenntartható kezelését és bemutatását. A szakmai fórum programja:
  www.heritagemanager.hu

  A projekt együttműködő partnerei: KON-TIKI Interpretive consultation, training and evaluation (DE), Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ (Budapest Világörökségi Gondnokság), Közép-Európai Egyetem (CEU) Cultural Heritage Studies Program, valamint a projekt során csatlakozó civil szervezetek, lakók, örökségi szakemberek.
  Támogatók: Az Egyesült Államok Nagykövetsége Budapest, Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (DBU)