• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Piac, gazdaság

  Vásárcsarnok, Nagykőrös

  Építészek: Járomi Irén, Kiss Gyula
  Szöveg: Mizsei Anett
  Fotók: Palkó György

  Nagykőrös tradicionálisan mezőgazdasági- és kereskedőváros, havi vásárja máig a régió áruforgalmának fő fóruma. E hagyomány megtartása fontos küldetése a városnak. Ahhoz azonban, hogy a piac valóban a település szíveként lüktessen, építészeti keretet is szükséges biztosítani. Ennek körvonalait rajzolták meg a Kiss és Járomi Építésziroda tervezői, Járomi Irén és Kiss Gyula Ybl-díjas építészek, amikor felkérést kaptak az új csarnok megkomponálására.
  A helyi termelők, környékbeli beszállítók, valamint a vásárlók igényei 21. századi, flexibilisen használható csarnokot kívántak. Nálunk még – avagy mára ismét – gyerekcipőbe kényszerült a piacra járás kultúrája, miközben Európa más területein reneszánszát éli. Felismerve a hipermarketek fenntarthatósági kérdéseit, a csomagolóanyagok és a „szabványosított” import termékek problémáját, felértékelődnek a helyi termények. A szemléletváltás lassan idehaza is megjelenik, a piac pedig új, fiatal célcsoporthoz szól: az egyre tudatosabban vásárló és fogyasztó pályakezdő vagy családos réteghez.
  Nem volt ismeretlen terep az alföldi település a tervezők számára. Kiss Gyula oktatóként a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán több hallgatói felmérést és féléves tervezési feladatot is vezetett a kisvárosban. Tényi András főépítésszel való együttműködése és párbeszéde nyomán nyerte el az iroda a feladatot, amelyet korábbi tapasztalataival a háta mögött, skandináv és portugál építészeti hatásoknak is engedve oldott meg.
  A feladat nehézségét a „kis-nagy középület” iránti igény jelentette. Hogyan lehet az emberléptékű, legföljebb két szint magas épített környezetben elhelyezni egy kereskedelmi csarnokot, amelynek gyakorlatilag egy egész kisvárosi tér lefedéseként kell működnie? Olyan megoldást kellett választani, amely illeszkedik ebbe a szomszédságba, s meg sem próbál konkurenciát jelenteni a vele átellenben található víztoronynak, miközben főhomlokzataként a Kálvin tér felé forduló hosszanti oldala értelmezhető.

  Generáltervező: Kiss-Járomi Építésziroda
  Építészek: Járomi Irén, Kiss Gyula
  Építész munkatárs: Tillinger Ádám – Kiss-Járomi Építésziroda
  Tartószerkezet: Salacz Ákos – Terv S Kft.
  Épületgépészet: Lovas Albert – Optiterv Kft.
  Épületvillamosság: Bakos Csaba – Bakos Kft.
  Gyengeáram: Bulla Péter Alfréd
  Tűzvédelem: Kiszely Attila
  Generálkivitelező: Eu-Építő Kft.
  Acélszerkezetek: Tesz-97 Kft.
  Üvegfalak: Ltd-Bau Kft.
  Épülethomlokzat és tető: Prefa Hungária Kft.
  Megtartott fejépület tervezője: Horváth Ildikó
  Megrendelő: Nagykőrös Város Önkormányzata