• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Értékmentés a Dráva mentén

  Az ormánsági református templomok felújítása

  Építészek, szöveg és fotók: Rabb Dániel, Rabb Péter

  Nagycsány, Református templom

  Nagycsány, Református templom

  Hosszú út vezetett, odáig míg eldőlt, hogy az Ormánság közel negyven református temploma közül melyeket szükséges mielőbb megmenteni a pusztulástól. A 2011-ben megkezdett felújítási munkákra készülve először egy listát állítottunk össze arról, hogy melyek a legsürgetőbb beavatkozások az adott templomoknál, és meghatároztuk az optimális sorrendet.
  A templomok felújításának kezdete 2011-re tehető: a kisharsányi református templom felújítását követő újraszentelés utáni ünnepségére. Ekkor, a terület országgyűlési képviselője és a tervezők közötti első megbeszélésen vált nyilvánvalóvá, hogy közös cél az ormánsági templomok megmentése. A templomok műszaki állapota annyira leromlott, a biológiai kártevők pusztítása olyan mértékű, hogy a faanyagú bútorzatok és hímes mennyezetek megmentése halaszthatatlan – a 24. órában vagyunk.
  A kezelésbe vett első templom a kórósi lett. Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő segítségének köszönhetően megújult a korhadás miatt életveszélyessé vált fedélszék és a teljes héjazat, így megmenekült a további állagromlástól a belső bútorzat és a mennyezeti kazetták. A kórósi templom részleges felújítása adta a lendületet a következő hét templom felújításának megkezdéséhez.
  A kiválasztás során többféle szempontot kellett figyelembe venni, többek között a liturgiai, építészettörténeti, művészettörténeti, statikai-diagnosztikai, műemlékvédelmi aspektusokat. Mérlegelni kellett az épületek pillanatnyi állapotát, meghatározni a szükséges beavatkozásokat, hogy megakadályozzuk a további állagromlást. Ezután kezdődhetett az érdemi munka és a tárgyalások sorozata.

  Generáltervező: Bartal és Rabb Kft.
  Építészek: Rabb Péter, Rabb Dániel
  Építész munkatárs: Kokas Ignác (Drávaiványi, Vajszló), Váczi Gergő
  Statika: Rabb Péter, Molnár Miklós, Szabó Balázs
  Elektromos tervezés: Lénárt Gábor (Kórós világítás), Horváth József (villámvédelem)
  Muzeológus szakértő: Dr. Zentai Tünde
  Restaurátorok: Czakó Ferenc (Vajszló, Zaláta, Vejti, Szaporca), Fabók Balázs, Kiss Margit (Kémes, Nagycsány), Pfeiffer Tibor (Kórós), Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra (Zaláta orgonája)
  Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Baranya Megyei Önkormányzat: Tiffán Zsolt miniszteri biztos, Riegl Gábor főépítész