• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum

  Nemzetközi építészeti pályázat 1. díj

  Terv: Kovács D. Barna, Barna Krisztina
  Munkatársak: Lukács Zsuzsa, Bulgan Altangerel, Ochir Tuvshinbayar

  mongol1

  2014 elején egy fiatal magyar tervezőcsapat nyerte el a Mongólia új régészeti múzeumának tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázat első díját.. Örömmel mutatjuk be a Barna Architects tervét, amely a környezet felé való kivételes érzékenységével és jól kommunikáló, visszafogott megformálásával aratott sikert– a szerk.

  A Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum egy multifunkcionális épületegyüttes. Az állandó és időszaki kiállítási területek mellett, kutatói, oktatási és ezeket kiszolgáló iroda funkciókkal rendelkezik, mindent egybevéve 50.000m2 összterületen. A helyszín az Ulánbátor városközpontjához közeli Nemzeti Park területén helyezkedik el. A tervezés során alkalmazkodtunk a meglévő létesítményekhez, infrastruktúrához, mint a már megépült szökőkúthoz, promenádhoz, bicikli úthoz.
  A tervezés kezdeti stádiumában két fontos analízist vettünk figyelembe. Az egyik Mongólia különleges építészettörténeti hagyománya, a másik a téli évszak, hideg, szeles, extrém időjárási viszonyait okozó szibériai anticiklon. A megoldás ezekre a fontos helyi tényezőre, egy olyan terv kidolgozása volt, ami figyelembe veszi a hely szellemének sajátosságait és az időjárás próbatételeire is reagál. A cél egy könnyen átlátható térszervezés volt, az íves tömeget helyenként megszakító „utak” védett közösségi tereket, bejáratokat hoznak létre az épületegységben. Az archaikus formák összhangban jelennek meg a hely építésztörténeti eszméivel, de nem használ egyértelmű jelképeket. A fő megközelítési irányból látható külső kiállító tér jól szemlélteti az értékek megőrzésére irányuló óvó habitust az épületen.
  Az összes fő funkcionális egység elérhető a főbejáraton keresztül, de az irodáknak, laboratóriumoknak, és az oktatási egységnek külön bejárat biztosított a szabadon megközelíthető passzázsból. A múzeum kiállítási egységének fontos eleme a fedett központi átrium. Ez a központi helység nyitvatartási időben szabadon használható közösségi tér. Innen érhető el az összes látogatói igényeket kiszolgáló hely: jegyárusítás, ruhatár, gyerek múzeum, múzeum shop, mellékhelyiségek. Továbbá ebből a központi térből közelíthető meg az időszaki és állandó kiállítási terület, amely három perióduson keresztül mutatja be a mongol történelmet.