Őszinte modern

Családi ház Budakeszin, German Design Award 2020

Építész: Borsay Attila
Szöveg: Botzheim Bálint
Fotó: Bujnovszky Tamás

A családi ház tervezés különleges odafigyelést, alázatot és sok munkát igénylő feladat, az építészek egy része emiatt tartja hálátlan feladatnak. Persze vannak kivételek. Szerencsés együttállás amikor a felek közös értékrendet képviselnek. Ha ez még párosul a tervező elhivatottságával, igazán jó építészet lehet a végeredmény. Az építészeti közeg, ahová a Borsay Attila tervezte új épület beleízesül, Budakeszi sűrűn beépített családi házas övezete, melynek összképe igen heterogén. A szűk és meredek telek, a kaotikus lakókörnyezet nagy kihívást jelentett. A telken eredetileg egy hetvenes években épült lakóépület állt. Az alapozást és főfalakat megtartva, az új ház majdnem 100 négyzetméterrel kisebb lett, ez is felelős gondolkodásra utal: csak akkorát építsünk, amennyire szükség van. Az épület belesimul a kertbe, de kifelé zárkozottságot sugall: az utca felé néző oldalán csak a bejárat és a garázskapu jelenik meg. Tömege a lehető legegyszerűbb kubusokból álló kompozíció, melyet Borsay úgy helyezett a terepre, hogy a lakótér a lehető legjobban együttműködjön a kerttel. A hálószobák így az emeletre kerültek. Az alacsony energiafelhasználást passzív rendszerek segítik, megnövelt vastagságú hőszigeteléssel, fúrt kutas hőszivattyúkkal. A fűtés-hűtést a mennyezetbe épített csőrendszer biztosítja és épületautomatika gondoskodik az erőforrások hatékony felhasználásáról.

Építész: Borsay Attila
Statika: Surányi György
Gépészet: Detre Zsolt
Tájépítész: Bán Karolin