Égen-földön

Új játszóterek Budapesten és a Balaton-parton

Tervezők: dr. Hajdu-Nagy Gergely, Szloszjár György, László Viktor
Szöveg: Götz Eszter

Mesterséges univerzum az épített környezetben, behatárolt és kizárólag kikapcsolódásra szolgáló tér, ahol a gyerekek megélhetik a mozgás és a játék szabadságát. A játszótér műfaja a 19. század végének találmánya, és egyre fontosabb szerepet kap a 21. században is. Három, újonnan megnyitott játszótér hozott kreatív újdonságokat ezen a téren.

A bemutatott három játszópark mindegyike más feladatra ad markáns választ. A 2019 késő őszén átadott Muzi a Múzeumkert historikus jellegéhez igazodva, magából a helyszínből és az oda kötődő klasszikus gyerekirodalomból indul ki,. A játszótér a történeti kert szövetébe rejtve, két hatalmas platánfa árnyékéban, viszonylag szűk alapterületen, ugyanakkor az egyedi játszóeszközökkel szépen, átgondoltan idézi meg a 19–20. század fordulójának nagyvárosi gyerekvilágát, ami szorosan kapcsolódott a város egykori képéhez.
Míg a Muzi tárgyi világa intimebb, minden részletében kifinomult, a Városliget igazi attrakciója, a több, mint 13 000 m2-en megvalósított, szintén 2019 őszén elkészült megajátszótér minden szempontból a legek birodalma. Több mint 50 játékeleme nagyobb egységekbe rendeződik: van vizes és homokos, föld alatti és ugrálós, csúszó-, mászó- és hintázórész, a felnőtteknek kifejezetten elegánsan kialakított padok és ülőkék.
Egészen más léptékben, másféle gondolkodásmód mentén jött létre Balatonfüred megújult szabadstrandján a Toboz mászóvár: ez a futurisztikus, ugyanakkor tökéletesen organikus tárgyegyüttes a kortárs tájépítészet autonóm művészi szellemiségben gyökerezik. Látványában műalkotás, ám az anyagok, a kialakítás, a stabilitás révén strapabíró tárgyegyüttes, egyszerre metafora és használati tárgy.

 

Muzi, Budapest
Koncepció: Debreczeni-Droppán Béla – MNM
Tájépítész tervező: dr. Hajdu-Nagy Gergely
Tematikus játszóeszközök: ASAPA-Alkotócsoport
Generál kivitelező: Belvárosi Építő Kft.
Gumiburkolat kivitelező: Hírös Park Kft.
Műszaki ellenőr: Bódi Attila
Lebonyolítás: Magyar Nemzeti Múzeum

Városligeti Nagyjátszótér, Budapest
Tervezők: Szloszjár György, Vastagh Gabi, Szentesné Dandé Eszter, Stéhli Zoltán, Csákó Edina, Füssy Gyula, Mányoki Bence, Szűz Attila, Tarr Kata, Ambrus Nóra – Garten Studio
Építészet: Balázs Marcell – Studio BMPZ Kft.
Megbízó: Városliget Zrt.

Toboz mászóvár:
Vezető tervező: Szakács Barnabás
Tervezők: László Viktor, Kelemen Edmond