Együtthangzás

Koncertterem, Pannonhalma

Építész: Gutowski Robert
Szöveg: Pálinkás Edit
Fotók: Bujnovszky Tamás

A Szent Márton-év keretében hiánypótló egységgel, építészeti és akusztikai kialakításának köszönhetően konferenciák, zenei és kisebb színházi események, mozielőadások illetve iskolai ünnepségek befogadására alkalmas koncertteremmel gazdagodott a Pannonhalmi Főapátság 2016 májusában. Az épületegyüttesben szervezett kulturális programok, a korábbi szállásfunkciók és a vendégek részére nyújtandó szolgáltatások fejlesztései, továbbá a zarándokturizmust erősíteni kívánó igények az apátságot folyamatosan új feladatok és célok megvalósítására ösztönzik.
A Pannonhalmi Főapátság területén már régóta megfogalmazódott az igény egy nagyobb befogadóképességű multifunkcionális terem iránt. Ehhez az épületen belül megfelelő tér is keletkezett, amikor a 2014 szeptemberében elkészült az új kosárlabda csarnok átadásával megszűnt a sportcélú felhasználás az iskola egykori tornatermében. A helyiség szervesen kapcsolódik az apátsági épületegyüttes főbejáratához, ugyanakkor jól elkülöníthető, saját bejárattal is rendelkezik, ezért ideális helyszínnek ígérkezett a tervezett koncertterem kialakítására. A tervezéskor az alaprajzi méretek és az eredeti homlokzat megtartása mellett döntöttek, így az átalakítás az épülettömb külső megjelenését nem érintette.
A megfelelő színvonalú akusztika kialakítása kiemelten fontos volt a terem tervezésekor, mivel alkalmassá kellett tenni a magas minőségű és egyenletes beszédérthetőség megvalósítására az előadások és prezentációk alkalmával. A tér elsősorban a kisebb előadói apparátust igénylő kamarazenekari koncertek befogadásához teremt ideális akusztikai környezetet.

Felelős tervező: Gutowski Robert – GUTOWSKI Építész Kft.
Építész tervezők: Dely-Steindl Barnabás, Kovács Hunor László, Bollók Gáspár
Építész munkatársak: Rabb Péter, Mizser Csongor, Ujfalussy Domonkos
Akusztika: Borsiné Arató Éva, Borsi Gergely – Arató Akusztikai Kft.
Épületszerkezetek: Horváth Sándor, Tombi Gergely
Statika: Dr. Armuth Miklós, Dr. Hegyi Dezső, Kiss Benedek, Gász Kata
Talajmechanika: Móczár Balázs
Épületgépészet: Lakner László
Gépészakusztika: Pintér János
Épületvillamosság: Kolb Dóra
Tűzvédelem: Mikus Ferenc
Füstszimuláció: Balogh Richárd
Asztalos munkák: Pápai Asztalos Kft., Kovács József, Takács Norbert
Audio-vizuális rendszerek: Balogh Géza, Martinec Ákos, Péter Mátyás – Interton Group
Árnyékolástechnika: Gosztonyi Miklós – Krüllung Kft.
Műszaki ellenőr: Gerzsenyi Albert
Kivitelező: Knáb János, Knáb József, Katona Ferenc, Horváth András, Miklós Gábor, Sümegh István – Merkbau Kft.
Megbízó: Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság, Dr. Várszegi Asztrik főapát, Hardi Titusz iskolaigazgató
Projekt vezetők: Rábai László, Szalai Olga, Beck Sándor (Pannonhalmi Főapátság), Barcza István, Pálffy-Józsa Kristóf (Pannonhalmi Bencés Gimnázium)