Igazság és szépség

A budapesti Szépművészeti Múzeum felújítása

Építész: Mányi István
Szöveg: Sulyok Miklós
Fotók: Bujnovszky Tamás

Első fontos állomásához érkezett a magyar múzeum-ügy legnagyobb szabású projektje, amely egyben a Liget-projekt első megvalósult mozzanata is: három éves zárva tartást követően, 2018. október 31-én újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum.
Ünnepe ez a magyar múzeumügynek, mert soha nem történt még ilyen kiterjedt és ilyen kiváló minőségű felújítás az intézmény történetében. Nem túlzás azt állítani: száz évvel ezelőtti pompáját nyerte most vissza a múzeum. Régi épületben, meglévő gyűjtemény, új szempontok szerint újrarendezve. A régi épület azonban jelentős műszaki felújításon esett át. A legfontosabbnak talán a teljes Dózsa György úti szárny légkondicionálása tekinthető, ezzel vált az épület valóban nemzetközi színvonalúvá, de nem feledkezhetünk meg a napkollektorokról, a modern kazánról, a megújult biztonsági és informatikai rendszerekről sem. A Múzeum történetének legnagyobb rekonstrukciója során 15 000 m2-nyi területet újítottak meg. Hátra van még a Liget felőli szárny, amely 2019 őszére készül el.
A Szépművészeti Múzeum Magyarországnak és Budapestnek olyan, az UNESCO által világörökségi helyszínként számon tartott pontján található, amelynek kiemelt szimbolikus tartalma és súlya van: a millenniumi eszme, a magyar államiság ezer éves ünnepe határozza meg a helyet, a Hősök terét, amely az Ezredéves emlékművel együtt városléptékű hálózathoz csatlakozik az Andrássy út által. Az a szimbolikus alap, amelyre a Hősök tere és az azt övező épületek fölépültek, a keresztény magyar állam eszméje volt. Az 1896-ban megrendezett Ezredéves Országos Kiállításnak helyet adó Városliget pedig azóta nem csak a népszórakozásnak, hanem a művelődésnek is helyszíne.

Vezető építész tervező: Mányi István
Építészek: Mányi Dániel, Kardos Gábor, Szontágh Zsófia Réka
Belsőépítészet: Gergely László
Statika: Szabó Lajos
Gépészet: Szigyártó Gábor, Mojzes Péter, Pitko Attila
Közmű: Pernyész György
Elektromos tervezés: Kapitor György, Aranyos Zsolt
IT technológia: Csányi István
Konyhatechnológia: Kurucz Gizella
Felvonó: Szabó Tamás
Szigetelés: Vaszari Miklós
Tűzvédelem: Venczel Sándor
Talajvizsgálat: Petik Árpád
Szerkezet: Zámbó Ernő
Tudományos dokumentáció: Bor Ferenc
Részletrajzok: Barta Ferenc
Fotófelmérés: Vajda József
Értékleltár: Rozmann Vikor
Út: Rhorer Ádám
Környezetrendezés: Balogh Péter, Major József
Oltószer: Tomcsányi László
Díszvilágítás: Deme László – Lisys-project
Rehabilitációs szakmérnök: Korányos Anna
Kivitelezés: Magyar Építő Zrt.