Iskolák és pofonok

Szövetségi Gimnázium, Aspern

Építészek: Fuchs & Fuchs Architekten
Szöveg: Szegő György
Fotók: Hertha Hurnaus, Paul Ott

Aspern és Seestadt bécsi elővárosok a Duna szabályozása után maradt tóvidéken. Néhány éve az U2 metróvonal – többek között a Zaha Hadid által tervezett WU gazdasági egyetem campusa és egy új kórházkomplexum érintésével – közel hozta ide a belvárost. Aspern az agglomeráció mezőgazdasági falujából zöldmezős lakó- és kapcsolódó beruházások ideális terepévé változott. A gyorsan szaporodó lakóparkokhoz most felépült egy mintagimnázium is.
A koncepció: zöld városnak zöld iskola. Az egykori árterület síkvidéki adottságai az építészek számára tájkertépítő ihlettel szélesen elterülő, lankás „oktatási domb” formát diktáltak, ahol a tágas telken és környezetben az „iskolaudvar” is óriási szabadidőpark, egybenőve a szomszédos Hannah Arendt parkkal. Ezek együtt a legkülönbözőbb játék-, pihenő-, sport- és újszerű tanulási formációkat kínálják. A szélesen elterülő, lapos épületkubus elsődlegesen a mezőre tájolt. A természet felé a ház két-, a település felé háromszintes, teraszos, illetve balkonos kialakítású. A hatalmas teraszokat kétoldalt ölelő karokként – történeti mintákat is felidézve – hatalmas szabadlépcsők zárják közre. A lépcsők oldalnézetből szinte dombformát rajzolnak ki. Maga az iskola-park és a város környéki rekreációs erdő vizuális egységet alkotnak.
A túloldali főhomlokzat városiasabb, háromszintes, de fedett erkélyekkel lazított épülettömeg. Az első szint homlokzata U-alakban erős kiülésű konzolokkal formált. Ez a sáv fedett balkonokkal az említett szabadlépcsőkben oldódik légies architektúrává. Az egész arculat egyszerre emlékeztet sportstadionokra és a már említett Zaha Hadid WU campus központi épületének (lásd MÉ 2014/5) hajó-architektúrájára. A kint és bent átvezetések, az iskolai és városi nyitott terek rafinált csiki-csuki lehetőségeket kínálnak a mindenkori év- és napszakonként, de várhatóan évtizedenként változó, alkalmazkodást igénylő park-iskolaudvar használati rendjéhez. Az aula köztes tér, amely megoldja a konyha és menza funkcionális kapcsolatait is, olyan kiegészítő funkciókat is beleértve, mint az étkezés, az órák, a műhelyek és az olvasóterem kitelepülésének lehetősége. Az egész térkoncepciót „a nyitottság, az áttekinthetőség, a könnyű tájékozódás, a kapcsolatteremtést támogató, fénnyel átitatott barátságosság jellemzi” – írják az építészek.

Építészek: Hemma Fasch, Jakob Fuchs, Fred Hofbauer
Tartószerkezet: Werkraum Ingenieure Zt Gmbh
Építésztechnológia: Thermo Projekt Gmbh
Elektromos tervezés: TGA Plan Gebäudetechnik Gmbh; Günter Bösch
Tűzvédelem: Kunz Gmbh
Tájépítészet: Pflanz! Garten&Freiraum Og.