Látható szerkezet

Kilátó a Zengőn

Építészet és szöveg: Rabb Dániel
Fotók: Kalmár Lajos

A Dél-Dunántúlon, Baranyában szinte páratlan természeti értéket rejt a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő. Az első kilátót itt 1895-ben a Mecsek Egyesület építette, a munkát Trestvánszky László főerdész irányította. Az itt található, betonból készült geodéziai mérőtorony 1978-ban épült.

A torony tetején kilátót alakítottak ki, melyet 1985-ben adtak át. 2010-től életveszélyre hivatkozva a torony használatát megtiltották, bejáratát lezárták. A hegy csúcsáról feltáruló látvány majd tíz évig rejtve maradt. A környező településeken (Pécsvárad, Hosszúhetény, Püspökszentlászló, Zengővárkony) élők és a turisták régóta szorgalmazták, hogy kilátó létesüljön a Zengő csúcsán, ahonnan páratlan panoráma nyílik minden irányba. A projekt megvalósítására a Baranya Megyei Önkormányzat, Pécsvárad Város Önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciumi együttműködési megállapodást kötött.
A beruházás célja az volt, hogy a Mecsek legmagasabb pontján az életveszélyes, eredetileg nem kilátó funkciónak épült geodéziai mérőtorony kiváltható legyen egy új kilátóval, ami növelheti a Zengő hegy turisztikai vonzását, így egy új attrakcióval, látványossággal gazdagodik a hegy és környéke. A tervezés során különös figyelemmel kellett lenni a természeti környezetre, mivel a tervezett kilátó területe része a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek és a Natura 2000 hálózatnak. A Natura 2000 terület egyben az ökológiai hálózat magterülete, tájképvédelmi övezet része és fokozottan védett régészeti lelőhely. A tervezés ezért az ötletelésen túl a környezetvédelemre és a természetvédelmi engedély megszerzésére is irányult. A felsoroltak nem könnyítették meg a feladatot, szinte megkötött kézzel kellett dolgoznunk. A környezet- és természetvédelmi elemek figyelembe tartásával a tervező, a beruházó, a környező települések vezetői – civil szervezetek bevonásával – több alternatív megoldást is tanulmányozott. Alapvetés volt, hogy a pályázati projektből a geodéziai mérőtorony felújítása nem finanszírozható, így annak felújítását, bővítését elvetettük. A tornyot, annak ellenére, hogy a tartószerkezeti szakértői vélemény kimondta életveszélyes állapotát, meg kellett tartani.

Generáltervező, szakértő: Bartal és Rabb Kft.
Vezető tervező: Rabb Dániel
Építész munkatárs: Hankó Andrea
Szerkezet: Szabó Balázs
Statikus munkatárs: Bálint Valentin
Tartószerkezet: Rabb Péter, Molnár Miklós
Talajmechanika: Dr. Kaszás Ferenc – Trilobita Bt.
Villámvédelem: Rostás Attila
Környezetvédelem, természetvédelem: Lovasi Katalin – Productus Bt.
Természetvédelmi szakértő: Böszörményi Krisztina
Zaj- és rezgésvédelem: Kővári László
Levegőtisztaság-védelem: Reiszné Friedl Ildikó
Környezetmérnök: Kövécs-Varga Vera
Műszaki ellenőr: Bocz Gábor – Presting Optimum Mérnöki Zrt.
Projektmenedzser: Staub Richárd – Baranya Megyei Önkormányzat
Beruházó: Baranya Megyei Önkormányzat és Pécsvárad Városa konzorciuma